Експерти на ЕИБ ще следят седем проекта по ИСПА у нас

426
Експерти на ЕИБ ще следят седем проекта по ИСПА у нас

Експерти на Eвропейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще подпомогнат страната ни в изпълнението на 7 проекта, съфинансирани от Кохезионния фонд на Европейския съюз, съобщи правителствената информационна служба.

Седемте проекта са: „Дунав мост II", „Железопътна трансевропейска мрежа (Пловдив-Свиленград)", водните проекти за София и Сливен и изграждането на градски пречиствателни станции за отпадъчни води в Стара Загора, Димитровград и Хасково.

Това предвижда одобреният проект на меморандум за разбирателство с банката, свързан с предоставянето на техническа помощ при изпълнение на проектите. Документът ще бъде подписан от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Меморандумът е изготвен във връзка с проекти по предприсъединителна програма ИСПА, при които съществува риск крайният срок за отпускане на безвъзмездната помощ от ЕС и заемите от ЕИБ да не бъде спазен.

Съгласно проекта за меморандум, техническата помощ за рискови и потенциално рискови проекти, съфинансирани от ЕИБ и ЕС, ще се реализира под формата на засилен мониторинг и участие на експерти от банката в проверките на място, както и в ключови срещи със заинтересованите страни.

Ще бъде извършен анализ на конкретни проблеми по проектите; ще бъде оказана подкрепа на изпълнителите и на управляващите органи за намиране на конструктивни решения; ще се подготвят препоръки как да бъдат избегнати евентуални бъдещи проблеми. Тази техническа помощ допълва подкрепата от фондовете на ЕС, без да се допуска припокриване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg