Експерти от РИОСВ проверяват състоянието на естествените находища на блатно кокиче

853
Експерти от РИОСВ проверяват състоянието на естествените находища на блатно кокиче

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас проверяват състоянието на естествените находища на блатно кокиче.

Днес е проверката в защитена местност “Чаирите” край село Горица и в защитена местност “Калината” край Слънчев бряг. Следващата седмица ще бъдат проверявани находищата край с. Присад, в защитена местност “Блатото” край Созопол и в местността “Блатата” край Лозенец.

Състоянието на популациите се проверява ежегодно по заповед на министъра на околната среда и водите, съвместно с представители на общините и държавните лесничейства, на чиято територия са находищата.

Проверките имат за цел да установят както общото състояние на растенията, така и тяхната плътност на разпространение, жизненост и брой цветове. На базата на тези данни ще бъде определена възможността за използване на растенията от съответното находище за суровина във фармацевтиката.

Блатното кокиче съдържа алакалоида галантамин, от който се произвеждат нивалин и други лекарствени препарати.
Блатното кокиче (Leucojum aestivum L.) е под специален режим на ползване, включено е в Червената книга на България в категорията “застрашен от изчезване вид”, затова част от местообитанията му са обявени за защитени територии. Расте в мочурливи ливади, крайречни гори и заблатени местности.

Паралелно ще се следи за нарушения на режима на съответните защитени територии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg