Експерти: Това са основните проблеми пред българската икономика

3326
Експерти: Това са основните проблеми пред българската икономика

Като сериозен проблем пред икономиката на страната ни започва да се очертава липсата на човешки капитал - както по отношение на качеството, така и на количеството. Около тази теза се обединиха икономистите, участници в панел „Икономиката на България“ по време на седмото издание на „Шумът на парите“.

Г. Ангелов: Несъответствието при кадрите трябва да се преодолее

„За да имаме повече инвеститори в България, всъщност имаме нужда от хора. Тези хора в голяма степен, като човешки капитал, се изграждат в образователната система. Виждаме проблеми от гледна точка на несъответствие на това, което търси пазарът, и това, което подготвя системата.


Качеството трябва да се повишава. Математиката, от гледна точка на IT сектора, трябва да се преподава сериозно в училище. Ако повечето хора се насочват да учат психология и право, а ние искаме да привличаме компании в сферата на машиностроенето, нещата се разминават“, заяви Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“.

 

Л. Богданов: Лесният начин за търсенето на хора свърши

Темата за проблемите, свързани с трудовия капитал, се поде и от Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Industry Watch Group. “От гледна точка на инвеститорите, българският пазар на труда започва да прилича на 2006–07 г. Хората започнаха да свършват и тук не говорим само за програмисти и IT специалисти, а за броя им като цяло.

Коефициентите на заетост са подобни на тези от 2006 г. и началото на 2007. Коефициентът на заетост на вишистите е по-висок от средния за ЕС. В големите градове той също е сравним с добре представящите се трудови пазари в Европа.

От другата страна са хората без образование и хората от селските райони. Там малко от тях работят. Лесният начин за търсене на хора свърши. Ако искаш да наемеш висококвалифициран човек, е трудно, защото вече е зает“, смята Богданов.

За трудностите с намирането на подходяща работна ръка говори и Хюсеин Йорюджю, изпълнителен директор на Алкомет. „От гледна точка на работната ръка, трудно се намират дипломирани инженери, които са важни за нас. Нямаме проблеми с намирането на служители в сферата на продажбите, например, но с инженерите е трудно“.

Друг сериозен проблем пред българската икономика, който до голяма степен тежи на инвеститорите, бе очертан по направление на административните срокове за бизнеса.

П. Пенчев: Налице е засилен интерес от чуждестранни инвеститори

„Един от проблемите, с които се сблъскват инвеститорите от чужбина и у нас, са административните срокове“, по думите на Петър Пенчев, директор на дирекция "Маркетинг и инвестиционно обслужване" в Българската агенция за инвестиции.

„Ако това бъде подобрено, 80% от проблемите, с които се сблъскват инвеститорите, ще бъдат неутрализирани“, смята Пенчев.

„Понякога една административна услуга е дълга до 10 пъти повече от самото построяване на предприятие или завод“, коментира и Георги Ангелов.

Освен административните срокове обаче, според икономиста трябва подобрение още по отношение на вътрешните условия и институции, съдебната и образователната система и др.

Разбира се, не бива да се гледа само на негативните страни на икономиката, като трябва да насочваме вниманието си и към позитивите. Това припомниха представители на бизнеса по време на форума.

 
„От приватизацията на Алкомет до момента производството на предприятието се е увеличило 17 пъти, като към днешна дата сме достигнали 66 000 тона годишно". Това заяви Хюсеин Йорюджю, изпълнителен директор на Алкомет.
 

„Много лоши неща се пишат и говорят за българската икономика. Никой обаче не инвестира като нас просто ей така 300 милиона лева. Инвеститорите си правят финансова и социална равносметка“, според Емилиян Андреев, директор Администрация, финанси и контрол в Девня Цимент.

„За да произвеждаш нещо, трябва да инвестираш в технология и да се развиваш. Ние трябва да работим здраво и да инвестираме, за да имаме продукти, които можем да оставим на нашите деца“, допълни още Андреев.

Я. Драгов: За нас е добре, че не се листнахме на борсата

Позитивният тон сред представителите на българския бизнес бе продължен и от третия му представител в панела – Яни Драгов, изпълнителен директор на Смарт Органик.

„Нашата компания се развива много добре. Имахме добрия шанс да стартираме в подходящ момент и с подходяща идея – преди 6 години. Това, което постигаме като ръст на приходите, е 100% през последните години. Миналата година отново удвоихме приходите си. До този момент сме реализирали ръст от 70%. Успяхме да се наложим в Германия, скандинавските държави и Испания“, коментира още експертът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg