Експерти: В България 680 000 жилищни сгради се нуждаят от саниране

436
Експерти: В България 680 000 жилищни сгради се нуждаят от саниране

В България 680 000 жилищни сгради над три етажа се нуждаят от саниране, за да се достигне енергийна ефективност в съответствие със стандартите в Европейския съюз. Това съобщи в Плевен инж. Пламен Петров от Националния институт за обновяване на многофамилни жилищни сгради.

При посочените жилища коефициентът на топлопреминаване е от три до пет пъти над нормите, а за да бъдат обновени, са нужни 4.15 млрд лв., заяви експертът. По думите му презпоследните години Европейският съюз осъществява мерки за енергоспестяване като приложението на Директива 2006/32/ЕС цели постигане на икономия на енергия в размер на 9 на сто.

Пламен Петров участва в дискусия за енергийната ефективност, организирана в рамките на традиционното пролетно изложение "Партнерс ЕКСПО" в областния център.

На форума специалистът съобщи още, че у нас, в изпълнение на Закона за енергийната ефективност, за 2007 г. са напълно санирани 2% от сградите с постигнат ефект от дейностите 50-60 на сто намаление на разхода на енергия. Частично санираните жилища са 17 на сто, като при тях се отчита намаление на разхода на енергия от 5 до 9%. Извършеното в повечето случаи е по пилотни проекти от специализирани фирми, но се развива и частната инициатива, коментира експертът.

Поради важността на проблема Националният институт работи за създаване на Асоциация за реновиране на етажната собственост, посочиха участниците в дискусията.

Изложението "Партнерс ЕКСПО", посветено на строителството, обзавеждането, новите технологии и леката промишленост, ще бъде закрито утре с награждаването на най-добре представилите се фирми. Голямата награда "Крилото на успеха" ще бъде връчена от кмета на Плевен Найден Зеленогорски, информира БТА.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg