Експертите на агенция САПАРД откриха нарушения за 29 млн. лв

416
Експертите на агенция САПАРД откриха нарушения за 29 млн. лв

Във връзка с осъществените контроли мерки, свързани с преглед на извършените плащания по проекти, изплатени за периода от 2006 г. до момента, през последната седмица експертите от Агенция САПАРД идентифицираха осем случая на нередности и измами, съобщиха от агенцията.

Те са предоставени на Националния ръководител на програма САПАРД. ДФ „Земеделие” не е изплатил субсидия по три от проектите с установени нарушения, а за останалите пет са изготвени писма за доброволно изплащане. По сметките на ДФ „Земеделие” вече постъпиха 2 млн. 933 хил. лв., възстановени от „ЕВРОФРИГО” АД. Контролните мерки са част от Екшън плана за действие, който продължава да се изпълнява.

От началото на действие на програма САПАРД до момента, от общо одобрени 3509 проекта, са установени нарушения по 109 проекта, на обща стойност 29 млн. лв.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” д-р Атанас Кънчев проведе разговори с ръководствата на банковите институции, които членуват в Асоциацията на Банките в България, във връзка с временно спрените плащания по програма САПАРД.

 Беше постигнато принципно съгласие финансовите институции да предприемат процедури по преструктуриране на кредитните задължения на бенефициентите, със забавени плащания.

Банките предоставиха информация за размера на отпуснатите кредити на земеделските стопани и представителите на аграрния бизнес, за реализирането на проектите им по САПАРД. ДФ „Земеделие” – Агенция САПАРД вече предприе стъпки за удължаване срока за изпълнение на инвестициите и подаване на заявките за плащане по частните мерки с един месец - до края на август.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg