Експресните оценки сочат 2.5% годишен ръст на БВП през Q1

956
Експресните оценки сочат 2.5% годишен ръст на БВП през Q1

Сезонно изгладените данни на БВП през първото тримесечие на 2011 г. показват растеж от 0.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. и 2.5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Такива са експресните оценки на НСИ за размер на БВП за първо тримесечие на 2011 година. Официалните тримесечни резултати ще са ясни на 9 юни.

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 15.5 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през разглеждания период е 13.54 млрд. лева, като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите - 60.0%, следван от индустриалния сектор - 36.9%. Аграрният сектор определя 3.1% от общата добавена стойност в икономиката.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП - 78.5%, заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 12.167 млрд. лева. През първото тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 3.08 млрд. лв. и има относителен дял от 19.9% в БВП. Външнотърговското салдо е положително в размер на 253 млн. лв. и заема дял от 1.6% в структурата на БВП.

Тримесечни изменения

Сезонно изгладените данни на БВП показват растеж от 0.4% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2010 година

През първото тримесечие на тази година спрямо последното на 2010-та брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2011 г. крайното потребление и бруто капиталообразуването бележат спад съответно с 1.2 и 0.7%. Износът на стоки и услуги през първото тримесечие нараства със 7.3% спрямо предходното. През същия период вносът на стоки и услуги намалява с 4.0% спрямо предходното тримесечие.

Годишни изменения

Брутната добавена стойност през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година нараства с 0.8%, като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в индустриалния сектор и сектора на услугите - съответно с 1.6 и 1.1%.

Аграрният сектор има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление с 1.6% за разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 22.2%. Крайното потребление и бруто капиталообразуването отчитат спад спрямо съответното тримесечие на предходната година съответно с 2.1 и 2.7%, се казва още в съобщението на НСИ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg