Експресните оценки сочат 2.5% годишен ръст на БВП през Q1

992
Експресните оценки сочат 2.5% годишен ръст на БВП през Q1

Сезонно изгладените данни на БВП през първото тримесечие на 2011 г. показват растеж от 0.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. и 2.5% спрямо същото тримесечие на предходната година. Такива са експресните оценки на НСИ за размер на БВП за първо тримесечие на 2011 година. Официалните тримесечни резултати ще са ясни на 9 юни.

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 15.5 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през разглеждания период е 13.54 млрд. лева, като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите - 60.0%, следван от индустриалния сектор - 36.9%. Аграрният сектор определя 3.1% от общата добавена стойност в икономиката.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП - 78.5%, заема крайното потребление, което в стойностно изражение възлиза на 12.167 млрд. лева. През първото тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 3.08 млрд. лв. и има относителен дял от 19.9% в БВП. Външнотърговското салдо е положително в размер на 253 млн. лв. и заема дял от 1.6% в структурата на БВП.

Тримесечни изменения

Сезонно изгладените данни на БВП показват растеж от 0.4% през първото тримесечие на 2011 г. спрямо четвъртото тримесечие на 2010 година

През първото тримесечие на тази година спрямо последното на 2010-та брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.1%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2011 г. крайното потребление и бруто капиталообразуването бележат спад съответно с 1.2 и 0.7%. Износът на стоки и услуги през първото тримесечие нараства със 7.3% спрямо предходното. През същия период вносът на стоки и услуги намалява с 4.0% спрямо предходното тримесечие.

Годишни изменения

Брутната добавена стойност през първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година нараства с 0.8%, като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в индустриалния сектор и сектора на услугите - съответно с 1.6 и 1.1%.

Аграрният сектор има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление с 1.6% за разглеждания период.

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 22.2%. Крайното потребление и бруто капиталообразуването отчитат спад спрямо съответното тримесечие на предходната година съответно с 2.1 и 2.7%, се казва още в съобщението на НСИ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...