Ел. потреблението в столицата скача с 52% до 2030

1013
Ел. потреблението в столицата скача с 52% до 2030

Очаква се увеличаване на ел. потреблението в столицата на база демографското развитие и развитието на обслужващия сектор да достигне 52 % до 2030 г, заяви инж. Алекси Кръстев на комисията по инженерна инфраструктура.

Потреблението ще се увеличи от 4200 до 6400 гигават час на годишна база максимален товар. В София, обаче, има една особеност - до скоро максималният товар беше предимно зимния товар, а с въвеждането на климатичните отоплителни системи този товар се изравни на годишна база. Това означава че натоварването на системата ще нарасне от 1300 до 1800 мегават часа. Столицата се обслужва на няколко нива на напрежение оформени като пръстени. Най-големият е на 400 kV , който е външен за столицата и захранва една трета от територията на България.

Вторият пръстен е на 220 kV. Вътрешният за самият град пръстен е от стойност 110 kV, а вътрешната мрежа се реализира до 20 kV като в старите части на града до 10 kV. Сама по себе си столицата има малко генериращи източници - „София -изток" и „София - север", които имат комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия . Около София има и няколко водни електрически централи, но те са с малка мощност в сравнение с върховото потребление на града. Част от източниците на електрическа енергия са Бобовдол ,Козлодуй, Родопски каскади и др, чийто системи се реализират чрез въздушни електропроводи.

Навлизайки в града монтирането на тези съоръжения е невъзможно, което налага поетапното окабеляване под земята. Самият процес се извършва от електроразпределителните дружества, но общината е тази, която предоставя терените за проектите. В този смисъл се налага реализация и на още подстаниции. Въпреки че изграждането им не е определено във времето те ще бъдат реализирани в съответния ред- „Горубляне" , „Камбани" - жк. Малдост 4 ,подстанция „София -юг" , кв. Банишора и др.

След като общия устройствен план на столицата бъде приет представители на месната власт и на електроразпределителните дружества трябва да се срещнат за да се уточни хода на изграждане на бъдещите станции. ПО настоящем терените, на които те трябват да бъдат реализира са отразени в плана.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg