Електронна трудова борса за ученици стартира на панаира на тренировъчните фирми

972
Електронна трудова борса за ученици стартира на панаира на тренировъчните фирми

Първата в България електронна трудова борса за ученици ще стартира по време на изложението на тренировъчните фирми, което ще се проведе в Международен панаир Пловдив на 14 и 15 март 2008 година. Съорганизатор на проявата е Центърът на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на науката и образованието. Участие в ТФ ФЕСТ досега са заявили 80 фирми от България, Македония и Румъния, включващи 600 ученици и 80 учители, съобщиха от Международен панаир Пловдив.

Младежката борса „Търся работа“ съществува от 2002 година. За да разшири дейността си, през 2007 г. кандидатства за финансиране от Световната банка. Нейният проект е един от шестте, които международната финансова институция одобри сред общо 215, съобщиха от Центъра на учебно-тренировъчните фирми.

Вече е разработен интернет сайтът, който ще бъде представен на ТФ ФЕСТ на 15 март. Чрез него ученици и работодатели от цялата страна ще разширят контактите помежду си. Така ученици от професионалните гимназии ще имат повече възможности да провеждат производствена практика на реални стажантски позиции, обявени от фирми. Целта е младежите да се научат как да кандидатстват за работа и да намерят подходящи места.

Проектът е насочен към професионалните гимназии в България, той свързва образованието с практиката и с изискванията на пазара на труда. Тренировъчната борса „Търся работа” осигурява директен контакт между работодатели, ученици и организации, работещи в областта на развитие на човешките ресурси. Това е особено полезно в малките селища, където предлагането на свободни места е ограничено.

По време на ТФ ФЕСТ ще бъде даден реален старт и на още един проект – „Правото да знам и да осъществя идеите си”, който се фокусира върху младежкото самоуправление в тренировъчните предприятия. Идеята за него бе лансирана през 2007 г. от група ученици. Тогава бе създаден Младежки форум на бизнес лидерите, който да изгради бизнес общности в училищата и градовете, където има тренировъчни фирми, за да се подобри тяхната работа.

Осъществяването на проекта започва през тази година, след като бе спечелено финансиране по програмата на МОН за извънкласни и извънучилищни дейности „Училището – територия на учениците”, поясниха от Центъра на учебно-тренировъчните фирми. Със средствата ще се създадат работни групи за нови идеи, ще се провеждат делови форуми за обмяна на опит и обсъждане на проблемите на тренировъчните предприятия.

Двата проекта ще бъдат полезни за над 3500 ученици, работещи в учебно-тренировъчни фирми в цялата страна.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...