Емел Етем отхвърли критиките към министерството заради бедственото положение

382
Емел Етем отхвърли критиките към министерството заради бедственото положение

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем заяви, че не приема критиките срещу работата на своето министерство.

По думите й за създалата се критична обстановка в страната след обилните снеговалежи през изминалата седмица, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии не носи отговорност.

Ние не сме снегопочистваща агенция и дирекция и не се занимаваме с почистване на речни корита. Не трябва да прехвърлят на нас тази отговорност. Ние сме под координацията на кметовете и областните управители, добави Етем, цитирана от Би-Ти-Ви.

Голям проблем, според Етем, са висулките по сградите и тя се обърна с молба към гражданите да внимават с тях и ако могат да ги почистят.

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии каза, че държавата не се е изненадала от снега, защото е имало предварителни указания за подготовката на зимните условия.

Обстановката в страна е била следната: от общо 28 области в България в седем положението е било критично, в девет е имало обявено частично бедствено положение, а в другите две - Добрич и Русе обявиха цялостно бедствено положение.

Предпоставка за обявяване на цялостно бедствено положение в страната е нямало, заяви вицепремиерът.

По думуте й, министерството, което ръководи имало две задължения.

Това са политика на превенция - издават се указания, изпращат се писма до всички институции и обучение на кадри, а другото е спасителна дейност в лицето на спасителните отряди на министерството.

Още на 7 ноември са издадени указания какво да се предприеме с усложнената зимна обстановка и са изпратени до всички държавни институции - местни и централни.

След това е получена обратна информация - отговор, с която МДПБА е уведомено, че областите и общините са готови за зимата, но както се оказа на практика някои от тези институции чисто формално са подходили към информацията за готовност, обясни Етем.

За изтеклия период служителите на министерството, в лицето на регионалните дирекции, са извлекли 1180 автомобила, оказали са помощ на 80 граждани на хемодиализа, оказали са помощ на 25 други болни, 22 родилки и 47 граждани са получили спешна медицинска помощ.

Доставили са медикаменти и лекарства, кръвна плазма в три населени места, транспортирани са медицински екипи до 26 селища, осигурени са продукти за над 4400 души от 67 населени места и са спасени 2410 души от автомобили и автобуси, включително и 40 от влак.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg