Eмигрантите стават най-големите инвеститори в икономиката ни

5340
Eмигрантите стават най-големите инвеститори в икономиката ни

Въпреки тежкия труд, българските гурбетчии не искат да остават по родните си места, поради по-ниското заплащане и условията на труд и живот, особено в малките градове.

Българските емигранти стават най-големите инвеститори в икономиката на страната. По данни на БНБ до края на октомври у нас са влезли 680 млн. евро, а за цялата предходна година се очаква сумата да надхвърли 760 млн. евро, съобщава БНР. Така трансферите на емигрантите надминават дори преките чуждестранни инвестиции, влезли в страната през 2011 г., които достигнаха едва 740 млн. евро.

И това не е окончателната сума на парите, които нашите сънародници изпращат в родината си. Защото статистиката не обхваща най-популярните и предпочитани канали на гастарбайтерите – неофициалните. Това са паричните трансфери по регулярно пътуващите рейсове, по приятели и познати, които отиват в България. Данните на БНБ показват, че изпратените пари от работещите в чужбина българи растат с 8.4 процента годишно. По официална информация повече от 1,2 млн. българи живеят и работят в чужбина.

За засилващата се роля на емигрантските пари в българската икономика говорят и данните на европейската статистика. През 2010 г. работещите в чужбина българи са вкарали в страната официално 760 млн. евро. Така България се нарежда на четвърто място в ЕС.

Според Евростат, без тази сериозна финансова инжекция дефицитът по текущата сметка щеше да скочи със 160 на сто повече. От друга страна обаче, България е загубила 5.4 процента от БВП заради българите в чужбина, които работят за местните икономики.

Казано с други думи, от икономическата емиграция страната ни губи близо 1 млрд. евро годишно. Това отчита годишният доклад на ЕК за заетостта в ЕС. Европейската статистика показва и други данни, свързани с България. Оказва се, че 7 на сто от трудоспособното българско население работи в други държави. Добрата новина е, че притокът на емигранти към западноевропейските страни е започнал да намалява. Причината е рецесията в тези страни, която ограничава пазара на труда и свива възможностите за работа. Така българската трудова миграция е намаляла с 18 на сто.

Данните на европейската статистическа служба съвпадат и с информацията на Националния статистически институт. Българската статистика отчита връщане на много емигранти, отишли на гурбет в страните от ЕС. Причините са същите. Свиването на пазара на труда кара много от българите, работещи в други държави, да се връщат по родните места и да търсят работа у нас. Тук обаче кризата също е обхванала основни сектори на икономиката и трудно се намира добра работа. Освен това, заплащането е много по-ниско от средностатистическите доходи в ЕС. Това кара много от върналите се емигранти да прекарат зимата у нас и напролет отново да търсят работа „по широкия свят”.

Въпреки тежкия труд, българските гурбетчии не искат да остават по родните си места. Една от причините е по-ниското заплащане, другата са условията на труд и живот, особено в малките градове и селата.

Най-много емигранти има в Испания, Германия, Италия, Гърция и Великобритания. Българите там работят основно в сферата на услугите, хотелиерството, строителството, търговията, земеделието.

От Института за икономически изследвания дават пример с българските емигранти в Испания, чиито основни разходи отиват в местната икономика, а не в българската. 60 на сто от работещите там имат собствено жилище, а близо три четвърти не желаят да се връщат в България. Същото се отнася и за Италия, където се намира една от най-големите български общности. Половината от българите там нямат намерение да се върнат в родните си места. И понеже говорим за емигрантските пари, ще споменем, че с най-много финансови средства подпомагат своите роднини и близки работещите в Италия. Месечно те изпращат средно около 190 евро на семействата си в България. Намаляват обаче емигрантските потоци от САЩ и Канада, отчитат експертите. Защото животът в тези държави е скъп и все по-малко пари остават за близките в родината.

Младите и образовани българи също гледат на „Запада” като на мястото, където могат да се реализират като специалисти и да направят кариера. Изтичането на мозъци е най-болезненият процес за българската икономика. България продължава да играе ролята на „донор” на високоспециализирани и висококвалифицирани кадри за западноевропейските държави. Потвърждават го и данните на Евростат. Според европейската статистика 70 на сто от младите хора в България твърдо са решили да се реализират в чужбина.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

karolina
# 0
13:08 | 18 August 2013
Ami normalno 70na100 ot mladite da iskat da izlizat do tova ni dokaraxa tezi ot parlamenta
Мони
# 1
12:12 | 12 December 2012
То добре че идад пари от емигрантите но то няма да е вечно,ще се поминат старите,ще излязат в чужбина и децата и тогава какво...ще останат циганите и управлчващите ....
един емигрант
# 2
06:09 | 13 September 2012
много жалко за милата ни просешка родина и депутатите ни просяци
Confised
# 3
10:03 | 16 March 2012
Няма как икономиката да загуби 1 млрд. евро, защото не е спечелила нищо ... Страната ни не може да осигури работа за хората, които живеят тук, а какво остава, за допълнителна работна ръка. И друг е въпроса какви възнаграждения получават работещите тук и въобще дали получават редовно заплащането си... ако не бяха тези хора, които неуморно се трудят зад граница и се съгласяват на каквато и да е работа там, може би вече половината от населението ни щеше да живее на равно с циганите или отдавна да е умряло от глад и мизерия.
Confised
# 4
10:03 | 16 March 2012
Няма как икономиката да загуби 1 млрд. евро, защото не е спечелила нищо ... Страната ни не може да осигури работа за хората, които живеят тук, а какво остава, за допълнителна работна ръка. И друг е въпроса какви възнаграждения получават работещите тук и въобще дали получават редовно заплащането си... ако не бяха тези хора, които неуморно се трудят зад граница и се съгласяват на каквато и да е работа там, може би вече половината от населението ни щеше да живее на равно с циганите или отдавна да е умряло от глад и мизерия.
емигрант
# 5
17:01 | 26 January 2012
"от икономическата емиграция страната ни губи близо 1 млрд. евро годишно" - Щеше да ги губи ако икономиката работеше и имаше работа.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg