Емил Райнов: Парите на лекарите за януари не са преведени

816
Емил Райнов: Парите на лекарите за януари не са преведени

Парите на лекарите за януари не са преведени, заяви председателят на Съвета по здравеопазване към Националния съвет на БСП Емил Райнов по време на редовното заседание на съвета.

Според Райнов парите на работещите в здравната сфера за януари месец ще бъда изплатени през март. Бившият зам. министър отчете, че през миналата година държавните заведения са си получили почти на 100% средствата, а общинските болници - 50-60 % от това, което са изработили. Той изтъкна и, че не е извършен бюджетен трансфер от финансовото министерство към НЗОК в края на 2009 г, зад който се крият вноските на държавата за социално слабите, ученици, държавните служители.

"Може би в центъра на системата застава финансовият министър с неговите фикс идеи да крепи дефицита с цената на всичко, дори и с цената на здравето на българските граждани", коментира Райнов. Той представи официалната позиция на партията по провежданата от правителството здравна реформа, която се очаква днес да приеме Националният съвет. Според левицата резултатите от предприетите от правителството действия са дестабилизация на здравната система, затрудняване на достъпа на пациентите до извънболнична и болнична помощ, застрашаване на здравето и живота на част от българските граждани, влошаване на икономическото състояние на всички лечебни заведения - извънболничната и болничната помощ и умишлено предизвикване на фалити на държавни и общински лечебни заведения.

Извършена е административна чистка на всички нива в управлението на здравната система, считат още от БСП. Налице е сливане на законодателната и изпълнителната власт. Министър Нанев продължава да говори от името на касата без да има тези законови правомощия за това, коментира Райнов. Според него председателят на здравната комисия в НС Лъчезар Иванов говори от името на министъра на здравеопазването Божидар Нанев.

Никой не знае кой задава политиката и кой какво прави в здравната система, коментира Райнов. Той отбеляза, че в рамките на няколко месеца се наблюдават промени в няколко закона без управленска програма за реформи.

Неясни останаха за обществото действията на правителството в здравната система, единствената цел до момента е икономия на средства. Липсва оценка на въздействие от предприетите мерки, план за действие в системата на здравеопазването и очаквани резултати, наблюдава се и изолиране от участие при изработването на политиката в здравеопазването на общините, пациентски организации, има тежка дестабилизация в националната система на здравеопазване, пише още в официалната позиция на партията.

Непоследователните действия на правителството водят до икономически последици в системата и напрежение сред цялото население.

От БСП отчитат, че се прие бюджет на здравната система от НС, който не покрива разходите за здравеопазването. Те констатират, че са нарушени основните конституционни права на българските граждани, нарушен е закона за държавния бюджет за 2009, закона бюджета за НЗОК за 2009. Въведоха се необосновани механизми на плащане и касата плаща след като МЗ удостовери тази дейност, което е смесване на институциите, коментира Райнов. Той изтъкна, че изключения се правят и за големи софийски болници.

В България хората започват да се делят на 2 групи - живеещи в големите градове, които имат достъп до здравни услуги и живеещи в провинцията със затруднения или без достъп до такива услуги, коментира бившият зам. министър.

Имаме заплахи за социалните устои на обществото и социално напрежение сред потребителите, демотивация на гражданите да плащат здравни услуги. Налице са увеличаване на корупционните практики и нерегламентираните плащания. От БСП искат от правителството да гарантира здравето на хората, да гарантира равен и своевременен достъп до здравни услуги, да гарантира средствата за здравеопазване, така че те да не са по-малко от тези за 2009, да разблокира резерва на НЗОК в БНБ, въвеждането на статут на защитени болници на базата на обективни критерии и премахване на незаконосъобразните изисквания на НЗОК.

Отчита се, че през изминалия мандат кабинетът "Станишев" е постигнал увеличение на средствата за НЗОК на 3 милиарда лева, НЗОК се е превърнала в стабилна институция, която без актуализация на бюджета си е разплащала задълженията, като са били осигурени 500 милиона лева за реновиране на болниците.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg