Енергетиката и хидроенергетиката са сред потенциалните сфери за сътрудничество с Таджикистан

493
Хидроенергетиката, добивът и обработката на скъпоценните камъни и метали, развитието на телекомуникациите, преработката на памук и селскостопанска продукция са сред приоритетните сектори за инвестиции в икономиката на Таджикистан, от които могат да се възползват и българските компании, сочат анализите на експертите.

По данни на търговска палата на Таджикистан в страната е опростена системата за регистрация на смесени предприятия с участие на чуждестранни инвеститори. В Таджикистан работят 300 компании с чуждестранно участие. Най-големите чуждестранни инвеститори там са Китай, Русия, Канада, САЩ, Великобритания, Иран, Корея, Германия, Швейцария, Италия, Унгария.

Българска делегация, водена от вицепремиера и министър на външните работи на Ивайло Калфин, ще бъде в Таджикистан на 5 септември. Визитата е част от посещението на вицепремиера в трите централноазиатски държави Казахстан, Таджикистан и Туркменистан между трети и шести септември.

Това е първото през последните десет години посещение на български външен министър в трите държави. То има за цел активизиране на двустранните отношения със страните от региона, включително в контекста на приетата наскоро Стратегия на Европейския съюз за Централна Азия.

Българското Министерство на икономиката и енергетиката посочва пред БТА, че Таджикистан е заявил интерес за сътрудничество в областта на енергийната сигурност и хидроенергетиката. Българската страна е готова да сподели своя опит в тези области, които са специално споменати в новоприетата Стратегия на ЕС за Централна Азия.

Националната електрическа компания има голям опит в строителството и експлоатацията на големи водноелектрически централи, а Централното диспечерско управление - в безаварийно управление на електроенергийната система на страната, припомня българското министерство.

България е готова да се включи в изпълнението на Стратегия на ЕС за Централна Азия в областта на енергетиката и със своя опит в изграждането на регионални енергийни пазари и в изработването на програми за енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg