Енергия от АЕЦ Белене през 2013 г.?

1110
Енергия от АЕЦ Белене през 2013 г.?

Най-рано през второто полугодие на 2009 г. ще започне изграждането на българските реактори от трето поколение на площадката на Белене след като бъде одобрен техническият проект на централата, според експерти от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

През 2008 година беше сключен договор с руската компания "Атомстройекспорт" за строителство на централата до ключ. Избрана беше структурираща банка в лицето на БНП Париба и стратегически инвеститор - немската RWE.

От АЯР отбелязват, че преглеждането на документацията ще отнеме минимум няколко месеца. Агенцията трябва първо да приеме решение за одобрение на проекта, а след това да издаде разрешително за строеж, но според председателя на АЯР Сергей Цочев срокът между двете стъпки ще бъде максимално съкратен.

Вече е факт споразумението за създаване на съвместно дружество между "НЕК" и RWE Power. При подписването на споразумението на 19 декември от RWE съобщиха, че компанията е в активни преговори с белгийската компания "Електрабел" за прехвърляне на половината от своя дял в общата компания за изграждане на централата. Според експертите ако това стане, белгийската и немската компании ще си поделят 49 на сто от собствеността, а останалите 51 процента ще останат в държавната НЕК.


Стойността на втората българска ядрена централа е 3,997 млрд. евро според договора с "Атомстройекспорт". Главен чуждестранен подизпълнител на руската компания е консорциум между френската група за ядрена енергия "Арева" и германската фирма "Сименс".

През 2013 г. се предвижда да бъде завършен и пуснат в експлоатация първият блок на централата, а през 2014 г. се очаква да заработи и вторият блок. Прогнозната цена напроизвежданата от новата АЕЦ електроенергия е 3.6 - 3.7 евроцента на киловатчас.

При представянето на проекта в началото на 2008 г. министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров каза, че АЕЦ "Белене" с двата си блока по 1000 мегавата ще даде на България толкова електроенергия, колкото ако се покрие цялата страна с вятърни мелници.

Атомната електроцентрала не генерира въглеродни, серни и азотни окиси, не предизвиква киселинни дъждове, няма никакво вредно въздействие върху околната среда, посочват ядрените специалисти. Проведена анкета сочи, че одобрението сред местното население за изграждането на централата е 97.2 процента.

Въпреки това множество природозащитни организации сформираха обединение против проекта под надслов "БелеНЕ" и предупреждават, че изграждането на втора ядрена централа в България крие много повече рискове, отколкото ползи за страната.

Историята на АЕЦ "Белене" започва през 70-те години със серия от проучвания за избор на площадка за втора атомна централа. До 1979 г. са проучени 20 терена, като специалистите се спират на три от тях - Белене, Вардим и Батин. През периода 1979-1980 г. на тези площадки са проведени детайлни изследвания и като най-благоприятна от гледна точка на геология, сеизмични, инженерно-подготвителни мероприятия и радиационни характеристики е определена територията край Белене.

Въз основа на тези проучвания с постановление от 20 март 1981 г. Министерският съвет утвърждава площадката за втора атомна електроцентрала - Белене-Изток. Площадката е разположена край града на площ 2700 декара. В края на същата година са извършени и първите строителни работи по обекта - комуникации, инфраструктури, производствени бази. Изградени са строителна, монтажна, складова база, административно-битов комплекс и заводза метални конструкции. Инвестирани са над 1 млрд. долара.

Сега всички тези съоръжения се разрушават, защото се оказва, че не са пригодими към новата АЕЦ, коментираха от АЯР. Разположението на сградите на площадката ще бъде съвсем различно, а за новите реактори ще трябват различни помощни съоръжения. Оборудването, между което и парогенераторите за старата централа, се транспортираха в Русия по силата надоговора с "Атомстройекспорт", а цената им ще бъде приспадната от стойността на проекта.

При участието си в младежки икономически форум в УНСС наскоро премиерът Сергей Станишев увери студентите, че правителството вече е отделило пари за поръчка на реакторите на АЕЦ "Белене". С тази цел капиталът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) бе увеличен с над 300 млн. лева.

В момента"Атомстройекспорт" реализира договори по изграждане насъоръжения на АЕЦ едновременно в Индия - два енергоблока на АЕЦ"Куданкулам", Иран - един енергоблок на АЕЦ "Бушехр", в България и в Китай - двата енергоблока на АЕЦ "Тянван". В тази връзка министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков съобщиха, че е особено важно заявката за двата реактора от българска страна да бъде направена навреме.

За следващата година в държавния бюджет са планирани гаранции за около 600 млн. евро за изграждането на АЕЦ "Белене". Министър-председателят Сергей Станишев посочи, че правителството има амбицията проектът да се превърне от мечта за мнозина българи в реалност, с което ще се помогне за създаването на работни места и за повишаването на конкурентоспособността на българската икономика.

Източник: БТА

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg