Енергията от вятъра да е 7.5% от електроенергийния баланс на страната до 2020 г.

1039
Енергията от вятъра да е 7.5% от електроенергийния баланс на страната до 2020 г.

Добиваната електроенергия от вятърните електроцентрали трябва да представлява 7.5% от електроенергийния баланс на България през 2020 г. Други 8.5% трябва да се подсигурят от ВЕЦ. Най-голям дял в енергийния баланс и тогава ще се пада на произвежданата електроенергия от ТЕЦ (42.3%) и АЕЦ (41.7%). Това показват изнесените от Димчо Климентов, главен специалист в НЕК ЕАД, данни на проведената вчера конференция „Инвестиции във вятърни и водно-електрически централи, 2008“.

Добитата електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 2020 г. се прогнозира да достигне 5 640 Mwh. От тях 2000 Mw ще произвеждат вятърните електроцентрали, приносът на малките ВЕЦ ще е 697 Mw, а на големите ВЕЦ – 2943 Mw.

Според разчетите на НЕК произведената електроенергия през 2020 г. трябва да бъде около 60Twh (един тераватчас е равен на 1 милиард киловатчаса). Добитата през 2006 г. електроенергия е 45 Twh. От тях 10.1% идват от ВЕИ.

Това ще рече, че прогнозният дял на общо добиваната електроенергия от възобновяеми енергийни източници (вятър и вода в случая) до 2020 г. ще бъде 16% от общо произведената електроенергия.

Според очакванията процентът през 2010 г. трябва да достигне 10.5 на сто, а през 2015 г. - 12.7%. Най-голямо развитие според прогнозите ще има добиваната енергия от вътъра, последвана от малки ВЕЦ, чиито нараснали мощности ще са за сметка на големите ВЕЦ.

Дефинирането на енергийните приоритети на България е функция на няколко основни фактора. В презентацията на Димчо Кънев това са - максимално използване на местни енергийни ресурси с цел да се намали енергийната зависимост на страната от внос; повишаване на сигурността на енергоснабдяването; ефективна екологична политика при оползотворяване на енергоресурсите чрез стимулиране на развитието на ВЕИ; реинтеграция на атомната енергетика в енергийния баланс на страната, както и осъществяване на по-последователна и целенасочена изследователска дейност в областта на новите енергийни технологии.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg