Енергодружествата със 103 млн. лв. печалба за 2009 г.

805
Енергодружествата със 103 млн. лв. печалба за 2009 г.

След изрична молба на bTV трите енергодружества у нас - ЧЕЗ, E.ON и EVN - са съобщили печалбите си за изминалата година, съобщи телевизията. За миналата година трите компании са спечелили у нас малко над 103 млн. лв.

Най-голяма е печалбата на ЧЕЗ в Западна България - малко над 40 млн. лв. EVN са спечелили за една година малко над 38 млн. лв., а E.ON в Североизточна България - 25 млн. лв.    

Трите компании обявяват и че са инвестирали в енергомрежата и за ремонти 290 млн. лв. Държавният енергиен регулатор и ДАНС обаче, като че ли не вярват на тези числа, предвид започналата днес проверка и наложения от комисията регулаторен преглед как се формират печалбите им.

От 130 млн. лв. печалба за миналата година към днешна дата само E.ON имат ясна позиция какъв дивидент са готови да платят на държавата, а имено 5 млн. лв. ЧЕЗ и EVN не искат да се ангажират със суми преди провеждането на акционерните събрания.

"Колкото вземе държавата, два пъти по толкова ще вземе E.ON. Но това е порядъкът, в който може да се вземе дивидент за 2009 и от E.ON и от другите две дружества", коментира министър Трайчо Трайков.

Държавният енергиен регулатор ще има категорична яснота как ще изглеждат новите цени на тока в началото на май, когато ще бъдат готови така наречените регулаторни прегледи за компаниите.

"Ще бъдат коригирани и вероятността да бъдат коригирани е по-голяма, отколкото да останат същите, но с колко, след като направим регулаторния преглед и видим всички други елементи", каза Ангел Семерджиев.

Специално внимание комисията ще отдели както на инвестициите, така и на разходите за външни услуги.

"Резултатите от проверката ще покажат как точно кои инвестиции са изпълнение и как те са повлияли върху дружеството. Какви цели въобще са постигнати с тези инвестиции. Това е най-важното. Инвестициите не се правят просто така", допълни Семерджиев.

Източници от комисията, пожелали анонимност, казаха, че има много смущаващи практики, които надуват излишно, както разходите, така и крайната цена на тока.

Като, например, едно от енергодружествата вместо да си купи мобилна подстанция за напрежение на стойност около 5 млн. лв., незнайно защо, избира да наеме такава от друга фирма срещу 3 млн. лв. годишен наем.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще задължи и трите електроразпределителните дружества да ни плащат по-големи обезщетения, когато заради повреди са ни оставили без ток за повече от 12 часа.

Ако сега за първите 12 часа ни се полага обезщетение от 20 лв., то ще бъде увеличено на 30 лв. За всеки следващи 12 часа обезщетението за абоната ще се увеличи от 10 на 20 лв.

Източник: bTV

Още по темата:

ДАНС претърсват клиентски центрове на EVN

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg