Е.ОН ще обжалва в съда увеличението на цените на тока от 1 юли

438
Е.ОН ще обжалва в съда увеличението на цените на тока от 1 юли

Електроразпределителното дружество Е.ОН ще обжалва в съда решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за увеличението на цените на тока от 1 юли. Това заяви днес пред журналисти председателят на Управителния съвет на Е.ОН
България Манфред Пааш, предаде БТА.

Увеличението за потребителите е достатъчно голямо, ние не искаме по-високо увеличение на цената на електроенергията, а по-справедливо разпределение на приетото от регулатора увеличение, посочи Пааш. Увеличението на цената на електроенергията за потребителите, снабдявани с електричество от Е.ОН, е 17.46%, от него обаче 72.4% са за НЕК, 22.7% - за производителите на енергия и едва 4.99% - за Е.ОН, заяви ръководството на компанията.

Според Манфред Пааш около една трета от приходите от поскъпването на електроенергията трябва да отиват за производителите, също толкова за НЕК и останалата една трета да е за електроразпределителните дружества. Като един от инвеститорите на българския пазар ние настояваме да бъдем третирани справедливо, заяви Пааш.

Е.ОН трябва да подобрява, поддържа и подновява около 40 хил. км електропреносна мрежа, дружеството отговаря за надеждното снабдяване с електричество на клиентите, каза Пааш. С решението на ДКЕВР обаче се поставя под въпрос подобряването на услугата, добави той. Според разчетите на компанията с така гласуваното от регулатора увеличение Е.ОН няма да може да покрие дори разходите си за заплати на персонала.

80 млн. лева от оперативните разходи на дружеството не са признати от регулатора, а 34 млн. лева от инвестиционните разходи са съкратени, сочат още данните на компанията. От Е.ОН
подчертаха, че решението на ДКЕВР се отнася за новия регулаторен период и ще остане непроменено за следващите 5 години. Икономическият растеж на България е съпътстван от увеличение на всички разходи, а Е.ОН през последните години увеличи и значително заплатите в дружеството, посочи Пааш. Всичко това води до критично състояние на електроразпределителната компания, добави той.

Крайният срок за обжалване на решението на ДКЕВР изтича в петък, дотогава Е.ОН ще внесат в съда своите документи. Ще обжалваме по същество взетото от регулаторната комисия решение, каза Пааш.

Манфред Пааш заяви, че в дружеството обмислят и варианта да сигнализират ЕК и Комисията за защита на конкуренцията за облагодетелстването на НЕК от увеличението на цените на тока за сметка на електроразпределителните дружества.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg