ЕП не вярва на България за еврофондовете

586
ЕП не вярва на България за еврофондовете

В Европейския парламент ще бъде гласуван доклад, който съдържа препоръка за повече бдителност при отпускане на пари от еврофондовете за България.

Документът прави преглед на начина на изразходване на "Бюджет 2008" от ЕК, но включва и критики към Комисията за начина, по който изготвя докладите по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния. В България все още има слабости и потенциал за нередности в управлението на еврофондовете, гласи проектодокумента, изготвен от комисията по бюджетен контрол.

В него е записано, че евродепутатите отбелязват решимостта на част от управляващите да разследват злоупотребите и да реформират системата за управление на парите. Нужно е обаче Европейската комисия да продължи да упражнява ефективен контрол, както и да прояви максимална бдителност и строгост преди да започне да отпуска на България така наречените междинни плащания, които са около 80 на сто от парите по оперативните програми.

Авторът на доклада - полския евродепутат-социалист Януш Левандовски заяви, че документът се отнася за Европейската комисия, а не за България: „Мненията и препоръките ни са за Комисията - за това как тя процедира с България. Наистина не е лесно да се избегнат определени формулировки, когато става дума за вашата страна, но целта ни не е да съдим България. Ние трябва да се грижим за парите на данъкоплатците, Европейската Комисия - също. Тя е длъжна да подаде ръка на страната предварително и да предотврати нередностите. За това е и моя доклад - за Комисията, която не свърши работата си достатъчно добре."

Според доклада на Януш Левандовски това важи и за правосъдието и вътрешните работи. Там е записано, че във вида, в който се изготвят сега, докладите на Европейската комисия не дават ясна представа какво е постигнато.

Затова евродепутатите настояват за ясни индикатори за количество и качество на законовите и административни мерки срещу корупцията и измамите. В отделен текст - за „Козлодуй" - се говори за липса на прозрачност при отпускането на компенсациите за спрените реактори, и е отправено искане към Европейската Сметна Палата да извърши проверка.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg