ЕП против ограниченията за български работници в ЕС

968
ЕП против ограниченията за български работници в ЕС

Евродепутатите подкрепиха отпадането на ограниченията за български и румънски работници от края на 2011 г. В заседанието участва и футболната легенда Христо Стоичков, който неотдавна заяви, че се заема с тази задача.

В момента 10 от страните членки на Европейския съюз налагат ограничения за граждани на България и Румъния. За да могат да работят, се изисква специално разрешение и пак това може да стане само в определени сектори и за определено време.

По време на редовната сесия на Европарламента българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП/ГЕРБ определи съществуващите ограничения като икономически необосновани, съобщиха от пресслужбата на Европейската народна партия.

"Преди няколко дни организирахме публично изслушване в ЕП по темата за свободното движение на работници в рамките на единния европейски пазар. Изводът е един - няма ясни доказателства и причини, които да подкрепят ограниченията за български работници", добави тя.

Иванова подчерта, че в края на тази година изтича вторият преходен период за ограниченията за българи и румънци и се обърна към еврокомисаря Ласло Андор, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, с думите: "Искам да помоля комисар Андор и ЕК да бъдат стриктни и обективни при анализа на доказателствата за страните, които искат да продължат да налагат ограничения. Разчитаме на вас да пазите и гарантирате една от основните европейски ценности - свободното движение на работна ръка в рамките на Съюза".

От своя страна Андор подчерта, че свободата на движение на работна ръка спомага за икономическия растеж. Той допълни, че страните, които решат да продължат да прилагат ограничения, ще трябва да направят ясна обосновка и да представят ясни доказателства пред ЕК за причините за това решение.

Днес ЕП гласува незаконодателен доклад за насърчаване на мобилността на работниците и служителите в ЕС. В него евродепутатите подчертават, че мобилността на работната сила в рамките на ЕС е от съществено значение за икономическото възстановяване и за постигане на целите на стратегията "Европа 2020". Те настояват държавите-членки, които продължават да налагат ограничения, да ги премахнат до края на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg