ЕП проверява как харчим парите за затваряне на блок 3 и 4

948
ЕП проверява как харчим парите за затваряне на блок 3 и 4

Европейският парламент отправи критики към използването на парите на съюза за затваряне на ядрени блокове на България, Литва и Словакия. Забавяния, липса на координация и твърде много средства, които се отделят за несвързани със самото затваряне енергийни проекти - това са основните констатации на депутатите. По тези въпроси трябва да се постигне напредък, ако ЕС продължи да подкрепя финансово тези програми след 2013 г.

Депутатите искат ЕК да създаде координационен екип, който да контролира плановете, да гарантира надзора върху използването на средствата и да установи дали продължава да е необходимо участието на ЕС, и ако това е така, да определи "точната степен на участие" на общността.

В резолюцията се поставя под въпрос относително големият дял на средства по програмите, отделени за енергийни проекти, които не са пряко свързани с трите атомни централи.

Европейската сметна палата ще изготви специален доклад за трите програми за изваждане от експлоатация, който ще бъде публикуван през есента. ЕСП ще провери дали средствата са били използвани за по предназначение, дали процедурите за обществени поръчки са били спазени, както и дали разпределените средства са спомогнали за по-безопасното извеждане от експлоатация.

Сметната палата трябва да разясни и дали има дейности, в които участва ОЛАФ, както и дали е съществувала добра координация между трите програми, и в кои отношения те са се припокривали.

ЕП отбелязва, че има значителни различия по отношение на разпределените средства между трите държави: "Игналина" (2 блока) получава 1 367 милиона евро, "Бохунице" (2 блока) - 613 милиона евро, и "Козлодуй" (4 блока) - 867.78 милиона евро. До момента за "Козлодуй" от цялата сума са поети задължения за 567.78 милиона евро (65.42%) и са отпуснати 363.149 милиона евро (41.84%), най-вече поради различните срокове за затварянето.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас