ЕС ни лишава от субсидии за икономическо развитие, ако не се преборим с корупцията

408
ЕС ни лишава от субсидии за икономическо развитие, ако не се преборим с корупцията

Енергетиката ще бъде централна тема на преговорите, които започва днес в Москва Сергей Станишев, пише руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА, по повод започващото официално посещение на българския премиер в Русия.

Руският президент Владимир Путин ще направи на Станишев предложения, с които той вече почти се е съгласил, добавя изданието. В последно време енергийната тема стана доста актуална в руско-българските отношения. Руският концерн "Газпром" реши да създаде съвместно предприятие с италианския ЕНИ за изграждане на газопровод "Син поток-2". Той обаче предвижда различни маршрути за доставка на газ от Русия за Италия - по-късият може да мине през Гърция, а вторият ще доставя газ на България, Румъния, Унгария и Австрия, посочва "Комерсант".

София е много заинтересована тръбата да мине по втория маршрут, тъй като нейните доходи от транзита на газ биха нараснали от днешните 600 млн. до 2 млрд. долара. Освен това България би могла да заеме централно място в схемата на газовите доставки от Русия за Южна и Централна Европа. Българският маршрут е изгоден и за Русия, тъй като ще позволи да нарасне броят на потребители на газа, пояснява вестникът.

Според "Комерсант" на предстоящите руско-български преговори Москва ще предложи увеличи обема руски газ, транзитиран през България, срещу достъп за руски компании до развитието и модернизацията на българската газоразпределителна инфраструктура. По всичко личи, че София е готова да приеме да участва в "Син поток-2", се казва в материала. Много сме заинтересовани енергийните потоци да минават през България, заявява пред "Комерсант" директорът на дирекция "Европа-3" в българското външно министерство Ганчо Ганев. В този смисъл ще се обсъжда и проектът за петролопровода "Бургас-Александруполис", допълва той.

Българската страна ще получи още едно предложение, пряко свързано с енергетиката - да участва в балканската енергийна среща на върха в Загреб в края на юни. Русия има намерение да обсъди на този форум енергийни програми, възможностите за създаване на единни регионални енергийни пазари, перспективите за усъвършенстване на транзитните маршрути и въпроси, засягащи ценовата политика. Поканени са лидерите на 9 балкански държави; за Москва е изключително важно проявата да мине на най-високо равнище и затова участието на Сергей Станишев ще е добре дошло, пише вестникът.

Владимир Путин най-вероятно лесно ще намери общ език с българския гост. Сергей Станишев, чийто баща бе член на Политбюрото на българската компартия, е руснак по майка и чудесно говори руски. Роден е в Херсон и е следвал в Москва, допълва "Комерсант". "Газета" твърди, че програмата на Станишев не предвиждала среща с президента Путин. Ако обаче българският премиер и руският му колега Михаил Фрадков успеят да посочат точна дата, на която да започне изграждането на "Бургас-Александруполис", не е изключено Путин все пак да приеме Станишев - пускането на
петролопровода в експлоатация ще позволи на Русия да увеличи петролните доставки за Европа с над 30 млн. тона годишно, пише вестникът.

Станишев ще подпише в Москва и споразумение за защита на интелектуалната собственост, твърде важно за Русия. Миналата година руският вицепремиер Сергей Иванов обвини София, че в нарушение на авторските права произвежда "в огромни количества" автомати "Калашников", припомня "Газета".

Не само Русия обаче има претенции към България. След месец ще бъде публикуван доклад на Европейския съюз за борбата с корупцията в България. На този фон вчера бе обявено, че българският министър на икономиката Румен Овчаров, който ще съпровожда Станишев, веднага след завръщането си в София ще бъде пратен в отпуск във връзка с корупционен скандал. Това шумно дело според експерти може да повлияе на съдържанието на доклада.

Ако ЕС реши, че София недостатъчно се бори срещу корупцията, ще лиши България от многомилионни субсидии за развитие на икономиката, твърди "Газета".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg