ЕС ни отпуска 239.5 млн. евро за защита на външните ни граници през периода 2007-2009 г.

389
ЕС ни отпуска 239.5 млн. евро за защита на външните ни граници през периода 2007-2009 г.

Европейският съюз отпуска на България 239.5 милиона евро през периода 2007-2009 г. за проекти и действия в защита на външните граници на страната, които са външни и за самия съюз.

Това съобщи източник от службата на заместник-председателя на Европейската комисия Франко Фратини, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността, цитиран от БТА. Договорът за присъединяването на България към Европейския съюз включва и т. нар. Механизъм за приток на средства и улеснения по отношение на Шенгенското  пространство, отнасящо се до външните граници на Европейския съюз.

Това е временен финансов механизъм, действащ от датата на приемане на България в Европейския съюз и до края на 2009 г. Целта е България да бъде подпомогната по две линии - финансиране на специфични стъпки по новите външни граници на съюза и подобряване на притока на средства в националния бюджет с тази цел, обясни източникът.

Общо отпуснатите за България средства по линия на този механизъм ще достигнат 239.5 милиона евро за периода 2007-2009 г., а само за тази и следващата година - на 180.9 милиона евро. Според Чл. 32 от Договора за присъединяването на България към Европейския съюз, страната ви трябва да използва поне 50 на сто от тези средства за действия, свързани с външните граници, уточни източникът.

Той посочи също, че сега между Европейската комисия и България се уточнява крайният вариант на "индикативна програма за Шенгенската част" от Механизма за приток на средства и улеснения по отношение на Шенгенското пространство. Вариантът включва точните годишни вноски и инвестициите, които трябва да бъдат направени.

Предложеният от България проект на "индикативната програма" включва придобиването на технически средства като гранични патрулни катери, хеликоптери и безпилотни самолети за наблюдение, подчерта източникът. За придобиване на такива средства спомена неотдавна българският министър на вътрешните работи Румен Петков в Бургас.

Решението на Европейската комисия 1417 от април тази година за рамките на управление на Шенгенската част от Механизма по Шенгенското пространство сочи изрично, че държавите, ползващи средства от механизма, вземат решения и носят отговорност за
изпълнението на финансираните проекти. Сегашният процес на консултации между Европейската комисия и България по крайния вариант на "индикативната програма" трябва да съдейства също на българските власти в подготовката за изпълнение на определени проекти, като тези проекти могат бъдат представени и публично, заяви още източникът.

Охраната на външните граници на Европейския съюз по Черно море са един от приоритетите на "индикативната програма", свързана с Шенгенското пространство. Предложените проекти включват също създаването на национални електронни подсистеми , които ще бъдат свързани с Шенгенската информационна система и с Визовата информационна система, както и мерки в интерес на българската гранична полиция, на българската полиция като цяло и на българското министерство на външните работи, заяви в заключение източникът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg