ЕС планира да свали цените на мобилните разговори

601
ЕС планира да свали цените на мобилните разговори

Европейските мобилни оператори са изправени пред редукция от 70% на таксите, които начисляват помежду си за разговори между конкурентните мрежи, според план на Европейската комисия, публикуван днес.

Шефът на телекомуникационната комисия, Вивиан Рединг иска да намали ставките между отделните компании, които те имат право да налагат, когато приемат разговори, поради факта, че цените не отразяват разходите на услугата, а са дори девет пъти повече от еквивалента при фиксираните мрежи.

Пазарът на разговори в ЕС се нуждае от регулация. В следващите 3 години, очаквам по-голямо постоянство и координация да смъкнат цените на мобилните разговори с около 70 на сто от настоящите нива, казва Рединг в прессъобщение, цитирано от Dow Jones.

Комисията вярва, че смъкването на цената на разговорите, плащани между различните оператори, ще увеличи конкуренцията, особено за новите оператори, опитващи се да спечелят пазарен дял.

Тези тарифи в момента са определяни от националните регулатори и варират в ЕС. Така в Кипър мобилен оператор може да иска само 0.02 евро от конкуренти, докато в България компаниите могат да искат цели 0.18 евро.

Различните стойности в ЕС и големите разлики между фиксирани и мобилни мрежи са сериозна бариера пред постигането на Единен европейски телекомуникационен пазар, който печели от конкуренцията, допълва Рединг.

В момента фиксираните оператори и техните клиенти индиректно субсидират мобилните оператори, като плащат доста високи цени при разговори към тях, коментират още от комисията.

От институцията се очаква формално да приемат правилата през октомври, след което националните регулатори могат да решат дали да ги наложат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg