ЕС подкрепя промените в правителството

343
ЕС подкрепя промените в правителството

Премиерът Сергей Станишев проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в който го информира за осъществените в края на седмицата структурни и персонални промени в състава на правителството. Основно внимание в разговора е обърнато на функциите на новоизбрания вицепремиер, отговарящ за координирането на средствата по еврофондовете, както и на предстоящите реформи в системата на вътрешните работи.

Жозе Барозу е подкрепил създаването на вицепремиерския пост. Той е оценил това като знак за силната ангажираност на министър-председателя Станишев, че българската държава ще направи всичко възможно за максимално ефективното усвояване на еврофондовете в интерес на българските граждани, съобщиха от правителствената информационна служба.

Сергей Станишев е казал, че смята за изключително важно ясното очертаване на функциите на новия вицепремиер. Според него той трябва има силен експертен екип и функции на национален координатор на средствата от еврофондовете – мнение, подкрепено от председателя на ЕК. Станишев информира още Барозу, че в близките дни вицепремиерът Меглена Плугчиева ще посети Брюксел, за да проведе срещи с всички еврокомисари, ангажирани с финансирането на програмите, по които България получава средства от структурните и кохезионния фонд. Тя ще обсъди с членовете на ЕК взаимодействието си с тях и ежедневната експертна работа в България, както и визията си за структурите, които ще я подпомагат в страната ни.

България ще получи изцяло експертна подкрепа и за работата на вицепремиера по еврофондовете и за предлаганите реформи в МВР, е заявил Барозу в телефонния разговор. Той е оценил положително идеите на новия министър на вътрешните работи за реорганизиране на системата и според него те като цяло се възприемат добре и от Брюксел.

Промените, предложени от министър-председателя, имат позитивната оценка на Брюксел, е казал Жозе Барозу. Той е посочил също, че подкрепя предложенията на Сергей Станишев, защото, както и премиера, смята че на България й е нужно силно, действено и реформистко правителство.

Снимка: Правителствена информационна служба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg