ЕС проверява месо- и млекопреработвателните предприятия за търговия със страни членки

346
ЕС проверява месо- и млекопреработвателните предприятия за търговия със страни членки

От днес до 27 април 2007 г. ще продължи поредната мисия на Службата по храните и ветеринарните въпроси (FVO) за одобряване на предприятия в направленията "Месо" и "Мляко" за търговия със страните-членки на ЕС.

Мисията ще провери две млекопреработвателни и две месопреработвателни предприятия, уточниха от пресцентъра на земеделското министерство, цитирани от БТА.

Централните комисии, определени със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев, ще извършват съвместни проверки с европейските експерти.

В същия период от време ще се проведе мисия и на Генерална Дирекция "САНКО" "Здравеопазване и защита на потребителите" съвместно с FVO-Служба по храните и ветеринарните въпроси към ЕК. Мисията ще има за цел да актуализира профила на България (координация на контролните органи при МЗГ и МЗ) за системите за контрол в областта на безопасността на храните и фуражите, здравеопазване на животните и хуманно отношение към тях, и растителна защита.

Този профил беше изготвен от FVO след мисия, проведена у нас през месец юни миналата година. Службата по храните и ветеринарните въпроси ще провери установени през 2006 г. съществуващи несъответствия по европейското законодателство по безопасност на храните.

През предстоящата седмица ще бъдат дискутирани общо 63 препоръки, направени при предишни мисии, по 20 от които Службата очаква от българските компетентни власти предприемане на съответните действия. По време на мисията ще бъдат проверени редица контролни системи, сред които здравеопазване на животните; храни от животински произход; внос на живи животни и храни от животински произход; и др.

По време на мисията ще се състоят срещи с компетентните власти от Националната ветеринарномедицинска служба, Националната служба по растителна защита, Националната служба по зърно и фуражи и Министерство на здравеопазването, които са отговорни за тези контролни системи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg