ЕС: Средни рискове за публичните финанси на България

759
ЕС: Средни рискове за публичните финанси на България

Европейският съюз определи рисковете за публичните финанси в България като „средни" и препоръча на страната ни серия мерки за укрепване на финансовата стабилност и увеличаване на икономическия растеж. Те включват пенсионна и образователна реформа, както и подобряване на административния капацитет и контролните дейности.

Съветът на икономическите и финансови министри одобри днес оценка за първия икономически семестър, която съдържа констатации и препоръки за всички страни от Евросъюза.

Близо 42 на сто от българите имат материални затруднения, което е пет пъти повече от средното за Евросъюза. Подобен процент - 40 на сто са с ниска езикова и математическа грамотност. От тази статистика следват препоръки за борба с бедността и за реформи в началното, средното и висшето образование със срок до 2012-а година.

От България се иска още да укрепи капацитета на административните и контролни органи и да подсили структурите, които трябва да предотвратяват и санкционират нередностите в обществените поръчки, които в момента достигат 60 на сто.

Заплатите трябва да растат в зависимост от производителността, пенсионната реформа трябва да продължи, като за нея е отбелязано, че някои от най-важните мерки, като повишаване на възрастта, са отместени доста напред във времето и това може да застраши устойчивостта на пенсионната система. Отбелязано е също, че условията на живот у нас са се влошили, и че безработицата е нараснала, като прогнозата е, че тя едва ли скоро ще падне до нивата отпреди кризата.

Друга констатация гласи, че достъпа до енергийния пазар у нас е възпрепятстван, конкуренцията е ограничена, ценообразуването е непрозрачно - препоръките са енергийните и газови пазари да се отворят и да бъдат създадени стимули за повишаване не енергийната ефективност.

Реформите в публичните финанси трябва да са амбициозни, за да се осигурят средства за бюджетното салдо и за съфинансиране на европроектите. Предвидимостта на бюджетното планиране трябва да се подобри, като оптимистичните сценарии за ръст на разходите могат да изложат на риск фискалната ни позиция в бъдеще.

Източник: БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg