ЕСТАТ: Проблемът с човешките ресурси вече е основен за икономиката ни

615
ЕСТАТ: Проблемът с човешките ресурси вече е основен за икономиката ни

Бизнес климатът на България остава благоприятен, но динамиката му се забавя. Това сочат данните на агенцията за пазарни и социални изследвания ЕСТАТ, представени вчера. Индексът се "сви", въпреки че като цяло развитието му е възходящо, обясни Иво Желев, управител на ЕСТАТ. Агенцията измерва състоянието на бизнес климата от началото на 2002 година. Анализът се основава на анкети на 400 предприятия, които покриват реалната структура на икономиката, информират от БСК.

Спадът на положителните нагласи донякъде може да се обясни със структурата на бизнеса у нас, коментира Иво Желев. По-голямата част от компаниите са микро- и малки предприятия и техните оценки съвпадат до голяма степен с общественото мнение. Като цяло обаче българският бизнес е склонен да инвестира и състоянието на фирмите се подобрява.

Най-ниската стойност от компонентите на индекса е тази за оценките на предприемачите за състоянието на средата. Тук се отразява най-вече държавната намеса в развитието на икономиката. "Бизнесът е сдържан по отношение на правителството, което и да е то", коментира Иво Желев.

През 2007 г. рязко се понижава броят на фирмите без интернет връзка – около 90% от българските компании вече имат Интернет. Това рязко контрастира с данните за домакинствата – там процентът е около 35%.

От статистическа гледна точка най-големият проблем за българската икономика е липсата на работна сила. Трудности да намерят подходящи служители изпитват дори компании от секторите туризъм и строителство. Тази тенденция се наблюдава още от януари 2006 година.

По отношение на данъчната политика, като цяло, повечето предприятия приветстват данъчните облекчения, въведени от правителството. Увеличаването на осигурителната тежест обаче ограничи позитивните нагласи. Осигурителната тежест идва от новите осигурителни прагове, които реално станаха причина за увеличаване на заплатите в някои сектори.

През 2007 година е намалял броят на компаниите, определящи се в „лошо състояние”. От юли 2007 година се наблюдава леко намаление и на компаниите в „добро състояние”. Този срок обаче е твърде кратък за категорични оценки на данните. Остава висок броят на фирмите в „задоволително” състояние.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg