Етичен кодекс за депутати

1450
Етичен кодекс за депутати

Обмисля се нов етичен кодекс за депутатите. С него ще бъдат въведени строги санкции за непристойно поведение и злоупотреба с положение. Проектът, чийто автор е синият депутат Димо Гяуров, предвижда глоба от една заплата за депутатите, които нарушат правилата на парламентарната етика.

Ще бъде предложено още народните избраници да нямат право да използват служебното си положение или държавно имущество за лична изгода, нито да представляват или защитават интересите на частни лица.

На депутатите ще се забрани да назначават свои близки на държавни постове, да използват служебни средства при личните си пътувания. Има идея и народните представители да не могат да получават подаръци в служебно качество над някаква стойност, но все още не е уточнено каква.

Депутатите ще трябва и да се въздържат от поддържане на неподходящи лични или социални връзки, които биха поставили под съмнение независимостта им.

В България депутатите стават за резил през всеки мандат от промените насам. В проекта за нов етичен кодекс за особено тежки случаи или при повторно нарушаване на правилата Народното събрание може да освободи народния представител от участие в определена комисия и да отнеме правото му на участие в парламентарни делегации.

Сред санкциите за нарушенията на етичните норми е и публичното оповестяване на информация за деловите интереси.

Етичните норми, които не се ограничават само до дълбочината на дамските деколтета, не са новост в Европа. Основната им цел е да наложат правила за предотвратяване на конфликт на интереси. А колкото до сбиванията и ругатните - те се случват основно в по-малко развитите страни или тези с експериментална демокрация.

В родния парламент има примери за срам в изобилие. Жорж Ганчев, Илия Баташки, Камен Влахов са имена, които ни припомнят непристойни сцени от миналото. За съжаление и в последните парламенти има подобни случаи.

В историята останаха репликите на Камен Влахов "Ще има легни стани" и "Ще ставаме на кълбета". В българския парламент не е чудно, когато налитат на бой, псуват и обиждат. А се случва и наши депутати да бъдат озаптявани от чужди полицаи.

Проектът за етичен кодекс е все още във сферата на идеите. Предстои да бъде обсъждан, но подобни правила за дисциплиниране на депутатите едва ли ще бъдат добре приети от всички народни представители.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg