Етикетите на храните - какво трябва да знаете?

1251
Етикетите на храните - какво трябва да знаете?

© Pixabay

Производителите и търговците на храни са длъжни да предлагат на потребителите в страната продукти, етикетирани на български език.

Допуска се данните на етикета, освен на български език, да бъдат обявени и на други езици.

При етикетирането на храните не се допускат обозначения, които приписват или подсказват свойства на храните, свързани с предпазване от възникването или с лекуване или диагностика на болести при човека.


Етикетирането, рекламирането и представянето на храните, включително тяхната форма, външен вид, опаковка, опаковъчен материал или предмет, начин на търговско аранжиране и подредба, и наличната информация за тях в медиите не трябва да заблуждават потребителите.

При етикетирането на храната се включват данни за:

  • наименованието, под което храната се продава;
  • списък на съставките на храната и количество на някои от тях;
  • количествено съдържание на генетично модифицирания организъм и уникалния му код;
  • срокът на трайност на храната и условията, при които трябва да се съхранява;
  • нетното количество на предварително опакованите в отсъствие на потребителя храни;
  • име/фирма, седалище и адрес на производителя или на лицето, което пуска храната на пазара, държавата на произход при храни от внос, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната;
  • указания за употреба, ако е необходимо;
  • действителното обемно алкохолно съдържание за напитки, съдържащи повече от 1.2 % vol

Размерът на буквите в обозначението за съдържание на генетично модифицирани организми в продукти съгласно чл. 4, параграф 6 от Регламент (ЕО) № 1830/2003 на Европейския парламент и Съвета от 22 септември 2003 г. относно проследяването и етикетирането на генетично модифицирани организми и проследяването на храни и фуражи от генетично модифицирани продукти и изменението на Директива 2001/18/ЕО, наричан по-нататък  Регламент (ЕО) № 1830/2003, трябва да бъде два пъти по-голям, в сравнение с останалата част на надписа и с цвят и шрифт, различни от основния.

В случай че храната съдържа или се състои от генетично модифицирани организми в съотношение над допустимата прагова норма, определена в Регламент (ЕО) № 1830/2003, видът, количественото съдържание, уникалният идентификатор на генетично модифицираните организми и думите "Съдържа генетично модифицирани организми" задължително се изписват на опаковката с размер не по-малък от 25 на сто от опаковката, с главни букви, с контрастен на останалата част от текста цвят.

Това ли е следващото нещо, което трябва да присъства в етикетите на хранитеЕтикетите на храните вече дават информация за това колко полезен или вреден е даден продукт за потребителите. Какво да кажем за планетата обаче?
 

Важно за безалкохолните напитки 

Внимателно четете обявения на етикета състав на напитката, посочения срок на годност, наименованието и адреса на производителя или вносителя на съответния продукт. Тази информация е задължителна! Липсата на част от тези данни води до съмнение относно безопасността на напитката, предупреждава вестник Монитор.

Присъствието на добавки в състава на напитката не е правилно да бъдат посочени само с техните Е-номера. Изискването е пред номера или наименованието да е изписана категорията им (консервант, антиоксидант, подсладител, оцветител), от което е видно предназначението им.

При наличие на подсладителя „аспартам“ Е 951 на етикета трябва да бъде изписан предупредителния текст: Източник на фенилаланин, което означава, че може да предизвика алергична реакция при хората.

При наличие в състава на някои от следните оцветители: Е 102, Е 104, Е110, Е 122, Е124 и Е 129, на етикета трябва да бъде изписано предупреждението: Може да има неблагоприятни последици върху
дейността и вниманието при децата

В зависимост от вложеното подслаждащо вещество, във всички безалкохолни напитки и сокове до наименованието им се изисква да бъде посочен текстът: „ с подсладител“, „със захар“, или „със захар и
подсладител“.

При етикетирането на натурални сокове от плодове, произведени от плодов концентрат на етикета, трябва да е посочена информацията: „произведен от концентрат“.

Нектарите от плодове се етикетират, като в обявения състав се посочва количественото съдържание на плодовете чрез израза: „съдържание на плодове минимум…..%”.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg