Ето го Националният план за справяне с пандемията от COVID-19

1240
Ето го Националният план за справяне с пандемията от COVID-19

© Pixabay

„Такъв план трябваше да е разработен най-късно до средата на 2020 г. Ако това беше факт, броят на жертвите на коронавирусната инфекция щеше да е значително по-малък.

Тъй като експертите не могат да бъдат категорични, че страната ни няма да влезе в следваща вълна на пандемията, считаме за изключително важно България да разполага с такъв документ и да е подготвена за посрещане на предизвикателствата. Вълна ще има, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото.“

Това заяви здравният министър при представянето на Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.


Планът описва състоянието на страната от епидемиологична гледна точка, направени са анализ и оценка на рисковете, както и на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете за намаляване пораженията от пандемията – и като смъртни случаи, и като щети за икономиката, и като възможности на здравната система да реагира адекватно, обясни министърът.

С документа са определени цветови зони - зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др.

По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса. Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни.

В плана са залегнали както насоките за работа на спешната медицинска помощ, на болничната и извънболничната помощ, действията за осигуряване на лекарствени продукти, така и предвидените инвестиции в системата.

Министър Кацаров посочи още, че Националният план за справяне с пандемията ще бъде предоставен на всички институции, за да могат те да съставят свои стратегии за реакция, в случай че страната ни влезе в съответните цветови зони.

В документа са разписани и методични указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка. Ясно е посочено кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболяемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.

Планът съдържа и финансов разчет какво би струвало на държавата развитието на най-лошия сценарий – подобен на този от края на 2020 г.

„При най-песимистичния вариант разходите ще са от около 500-600 млн. лв. Засега има само един начин да предотвратим следваща вълна и това е ваксинацията“, обясни д-р Кацаров и добави: „В разгара на епидемията ваксини няма да ни трябват. Болни не се ваксинират. Ваксините са ни необходими сега – като превенция.“

Планът регламентира конкретни забрани, които ще се въвеждат при определени нива на заболеваемост и влизане в съответната зона:

Социални и семейни събирания

При влизане в тъмночервената зона (14-дневна заболяемост ≥ 500 на 100 000) в домашни събирания могат да участват само членове на домакинството, без външни посетители. Събиранията извън дома и другите събития на закрито ще са забранени.

При влизане в червената зона събиранията ще са разрешени при определени условия: до 7 души посетители от 2 домакинства или само членове на едно домакинство, в зависимост от препоръките за областта или друга определена териториална единица.

Търговци и услуги

При влизане в тъмночервената зона ще бъдат отворени само ключови бизнеси - аптеки, хранителни магазини, банки и платежни услуги. Всички други няма да функционират.

При влизане в червената зона ще се преустановяват посещенията на търговските центрове, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги.

Ще се въвежда и специален режим на работа за търговските обекти, различни от посочените.

Пътувания

При влизане в червената или тъмночервената зона ще се препоръчва ограничаване на неналожителните пътувания в рамките на страната, особено за лица от рисковите групи (над 65-годишна възраст и такива с хронични заболявания), които не са ваксинирани и не са преболедували. Препоръката няма да се отнася за наложителни пътувания, например по работа, за обучение, медицинско обслужване и други съществени причини.

Работа

При влизане в тъмночервената зона ще могат да работят само заетите в ключовите сфери, чиято работа не може да се извършва от вкъщи.

При влизане в червената зона ще се въвежда работа от вкъщи за до 50% от персонала, където е възможно. Присъствено ще се работи при нужда или по график съобразно естеството на работния процес и спазване на основните противоепидемични мерки.

Учебни заведения

При влизане в тъмночервената зона детските градини ще са затворени. Ще се допуска да работят при условие, че 100% от персонала притежава сертификат за ваксинация или преболедуване и за деца, чиито семейства също притежават такива сертификати. Учебният процес в училища и ВУЗ е само в електронна среда (изключение се прави за медицинските специалности, при които ще има присъствени упражнения).

Тренировки и спортни събития на открито и закрито

При тъмночервена зона ще са забранени всички спортни събития на закрито и открито, а фитнесите, спортните клубове и зали ще бъдат затворени.

При влизането в червена зона фитнесите ще отварят, но само за индивидуално ползване, а спортните събития ще се провеждат без публика.

Работа на кафенета и ресторанти

При влизане в червената зона ще се допуска обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 метра между столовете на масите и посетителите в групи от до 6 човека от едно домакинство на маса. Заведенията ще работят с ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа.

При влизане в тъмночервената зона разрешена ще е само доставка по домовете.

Паркове и детски площадки

При влизането в зелена и жълта зона ще работят, но при спазването на предпазните мерки. При влизането в червена и тъмночервена зона ще бъдат отворени при специален режим на посещение.

Места за настаняване

При влизане в тъмночервената зона местата за настаняване ще са отворени при специален режим на обслужване на гостите с изхранване тип "рум сървис".

При влизане в червена зона местата за настаняване ще са отворени, но при определени условия. Ще се извършват услуги само за гости, като обектите, разположени на територията на местата за настаняване, ще предоставят услуги при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект. 

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg