Ето как ще изглежда летище София в следващите 30 години (видео)

1958
Ето как ще изглежда летище София в следващите 30 години (видео)

© Pixabay

Видео концепцията си за развитието на Летище София в следващите десетилетия представи френско-германският консорциум „Соф Кънект“.

Той беше избран от транспортното министерство за концесионер на летището в следващите 30 г., съобщава вестник Стандарт.

Визията предвижда летището да се превърне в отражение на самия град и околностите му, а пътниците да се почувстват потопени в българската култура.


Терминал 1 и Терминал 2 ще бъдат преустроени така, че „първото нещо, което хората ще виждат, когато влизат, ще бъде България“, подчертават от компанията. И на двата терминала ще има повече пространство, обслужването на пътниците ще се подобри, ще се засили експедитивността и ще се наблегне на добството.

Ще се преустрои летището и с привлекателни сгради, нови съоръжения и свръхмодерни технологии. Преживяването на пътниците ще бъде ключовият вектор на промяната.

Ще бъдат използвани нетехнологични иновации и ноу-хау, за да се усъвършенстват бизнес процесите, потока на пътниците и взаимодействието с гостите на летището. На уебсайта на летището има повече услуги за улеснение преди пътуване, които ще се предлагат от авиокомпании и от партньори доставчици.

Тези услуги ще включват полезна информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, услуги и удобства.

Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Целта е да се постигане по-добра регионална и международна свързаност на летище - София през целия срок на концесията и то да се превърне в значителна движеща сила за икономиката на България и да спомогне за привличане на допълнителни инвеститори.

Пътническите терминали ще се разширяват на няколко етапа, според нарастването на броя на пътниците.  Първоночално ще бъдат преустроени Терминал 1 и Терминал 2, като първият ще бъде реновиран, а вторият - модернизиран.

Предвижда се за Терминал 2 обновяване на съоръженията за обслужване на пътниците, разширяване на търговската зона с нови магазини, както и с обособени места за хранене.

През първите 2 години Терминал 1 ще се проустрои в съответствие с увеличаващия се пътникопоток, с ново ниво на обслужване на пътниците.

До 2022 г. ще е завършено новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2, като ще са готови новите ръкави за качване в самолета и новият паркинг за автомобили.

Ще се инвестира и в пречиствателната станция за отпадни води, както и в системата за наблюдение на диги по бреговете на река Искър.

Качетвено ще се измени обозначителната система на перона на Терминал 1, ще се замени противопожарна станция с чисто ново учебно съоръжение, ще се обновят съоръженията за поддръжка.

До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3, дотогава ще преустанови и работата си Терминал 1.

Промяната на летище София ще става, като се ползва опита на френския инвестиционен фонд Meridiam, натрупан при концесионирането на летищата LaGuardia в Ню Йорк, Queen Alia International в Аман, летищата в Мадагаскар, както и множество знакови инфраструктурни проекти, като тунела на пристанището на Маями, високоскоростната железница Тур-Бордо във Франция, магистрала в щатите Тексас и Вирджиния, както и двете магистрала A4 в Германия.

„Соф Кънект“ е консорциум, създаден специално за участие в търга на концесията на летище София. Той включва френския инвестиционен фонд Meridiam с 99%, а базираната във Виена строителна компания Strabag, която вече участва в ремонта на столичния аеропорт, участва с 1 процент.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа!
# 0
05:12 | 15 December 2019
Не знам кой го строи това летище в София. Но никак не е хубаво, а пък за паркинга да не говорим.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg