Ето секторите, които ще получат пари от държавата

9080
Ето секторите, които ще получат пари от държавата

© Pixabay

Мярката 60/40 я разширихме, за да обхване всички нуждаещи се, съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Постановлението представи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя обяви списъка с непосредствено засегнати сектори, които ще получат подкрепа по мярката:

 • Търговия на дребно, без автомобили и мотоциклети
 • Сухопътен транспорт
 • Пътнически и въздушен транспорт
 • Хотелиерство
 • Дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване
 • Дейност на питейни заведения
 • Прожектиране на филми
 • Туристическа и туроператорска дейност
 • Организиране на конгреси и търговски изложения
 • Предучилищно образование (частен сектор)
 • Артистична и творческа дейност, както и други дейности в областта на културата
 • Спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих
 • Поддържане на добро физическо състояние

След интензивни разговори с работодатели от Банско, са включени в горната графа и други икономически дейности конкретно за работодатели, които са преустановили дейност, осъществявана на територията на отделни населени места, в които със заповед на държавен орган са въведени противоепидемични мерки.

Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта, като в срок до 7 дни ще могат да получат сътветните решения и в срок до 5 дни след това ще могат да получат своито средства от фонд Безработица, уточни министър Сачева.

Във втората част на постановлението са включени всички останали икономически сектори, като те би следвало да декларират с декларация и със съответните финансови документи спад от 20% в приходите от продажби, като за референтен месец е месец март 2020 спрямо месец март 2019 г., обяви още Сачева.

Трудовите правоотношения на служителите, за които ще важи тази компенсация, трябва да бъдат сключени преди обявяване на извънредното положение - преди 13 март, уточни тя.

Направили сме процедурата максимално бърза, тя ще бъде електронна през Бюрата по труда, съответно ще има публичен регистър на компаниите, които са получили средства, който ще бъде качен на страницата на НОИ.

Въпреки опростената процедура, ще има засилен контрол и ще се осъществява от Главната инспекция по труда и от НАП, обяви Сачева.

В момента няма да се изискват много финансови документи, но проверки на истиността им ще бъдат извършвани през цялата година, съобщи тя.

Мярката е точно 60 към точно 40 и се отнася за осигурителния доход на работника, уточни още веднъж министърът. 

Според премиера Бойко Борисов мярката ще струва на държавата между 1-1.5 млрд. лева, но вероятно те няма да са достатъчни.

Още днес постановлението на Министерски съвет ще бъде подадено за одобрение в ЕК, тъй като представлява държавна помощ. Надяваме се, че в рамките на 24 часа ще получим разрешение, за да започнем да изплащаме компенсациите, уточни министър Сачева.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg