ЕЦБ: България не е готова за еврозоната

1096
ЕЦБ: България не е готова за еврозоната

Европейската централна банка опроверга българското министерство на финансите, което съобщи, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната, съобщи БНР. Във вторник Министерството на финансите разпространи съобщение, че "България изпълнява всички критерии за членство в Еврозоната", като се позова на данни на Европейската централна банка.

В съобщението се цитираше дългосрочният лихвен процент за оценка степента на сближаване на страната ни за месец май, който е 5.11%. Ведомството на Симеон Дянков твърдеше, че показателят е под референтната стойност от 5.8 на сто и прави заключението, че той потвърждава данните от Доклада за конвергенцията, публикуван по-рано от Европейската централна банка.

Прави се и заключението, че благодарение на покриването на този показател България е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната.

Това обаче е некоректна интерпретация - става ясно от официален отговор на Европейската централна банка.

"В Доклада за конвергенцията показателите са за периода април 2011 - март 2012 година и тези стойности не могат да се пренасят за никакъв друг период, както е представено в прессъобщението на българското финансово министерство", пише в писмото си Централната банка. Според институцията "пресмятането не е механично и изисква внимателен анализ за възможни отклонения".

"Освен това българският лев не участва в механизма ЕРМ 2 за обменния курс", където трябва да се следи поне 2 години. Следователно България не отговаря на критериите по член 104 от Договора за функциониране на ЕС, посочват от банката във Франкфурт.

При това българското законодателство не съответства на всички юридически изисквания, на които трябва да отговарят централните банки на страните в еврозоната. Накрая, по повод твърденията на българското Министерство на финансите, ЕЦБ подчертава, че "заключението - дали една държава е постигнала високо ниво на устойчива съвместимост или не - се прави не само въз основа на механичното изпълнение на числовите критерии, а се взимат предвид и други фактори".

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mother F-r
# 0
16:06 | 22 June 2012
Да не стане така, че и Еврозоната да не е готова изобщо за България. Виждайки как прехвалените страни от еврозоната фалират една по една ми се струва че всичко една голяма лъжа... Колелото се върти и скоро могат да се обърнат ролите дано до тогава начело на нашата мила родина се възкачи някой който защитава интересите й. Моля се да се случи това и тогава да ги видя самодоволните усмивчици как посърват на тези западно европейски г-ве.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg