EUobserver: Евродокладите отдалечиха България от Шенген

1226
EUobserver: Евродокладите отдалечиха България от Шенген

Докладите на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в Румъния и България дадоха нови "муниции" срещу разширяването на Шенген и увеличиха притесненията за увеличаване на миграционния поток, пише EUobserver.

Холандия и Франция вече обявиха, че искат да видят оценките на Брюксел относно корупцията преди да вземат решение за влизането на България и Румъня в Шенген. През юни вътрешните министри решиха да отложат решението за присъединяването на двете страни към шенгенското пространство до септември, въпреки че са изпълнили всички технически критерии за приемане. В първоначалната си реакция холандският министър по европейските въпроси Бен Кнапен каза, че страната му признава големите усилия, направени от двете страни, както и "малките стъпки напред", но все още счита, че "са необходими повече конкретни резултати". "Върховенството на закона все още не е на желаното ниво в България и Румъния, допълни министърът.

Възможно решение на Испания да въведе ограничения на пазара на труда за българи и румънци може допълнително да засили чувството, че двете страни трябва възможно по-дълго да бъдат изключвани от предимствата на вътрешния пазар и зоната без граничен контрол. Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом предупреди, че не трябва да се смесват различни въпроси и подчерта, че мониторингът за корупция не е на всяка цена свързан с решението за разширяването на Шенген.

"Разбира се, има държави, които правят тази връзка, допълни тя, визирайки Германия и Франция, които смятат, че членството на България и Румъния е "прибързано", тъй като корупцията в страните все още е проблем. Колкото до мониторинга през 2012 г. Малмстрьом подчерта, че докладите за двете страни не са копия и в някои области Румъния показва по-добри резултати, в други България. Еврокомисарката изтъкна още, че в момента става дума не само за доверие в България и Румъния, а за доверие в Шенген като цяло.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg