Евентуалното изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" не е алтернатива на "Белене"

606
Евентуалното изграждане на 7-ми блок в АЕЦ

Евентуалното изграждане на 7-ми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не е алтернатива на проекта "Белене", нито на повторното пускане на 3 и 4-ти блок на атомната централа.

Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, цитиран от БТА в отговор на журналистически въпрос по време на годишната среща на ръководството на централата с медиите.

Проектът за 7-ми блок не е екзотика и има предпроектни проучвания, допълни Генов. Неговият заместник Кирил Николов съобщи, че проучванията показват, че евентуалното изграждане на още един блок в атомната централа ще бъде по-евтино от изграждането на нова централа. Основното преимущество е във вече изградената вътрешна инфраструктура на площадката на централата в Козлодуй, уточни Николов.

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" подкрепя изграждането на втора атомна централа в Белене, беше категоричен Иван Генов. Той се аргументира с огромната необходимост от електрическа енергия в страната и в региона и допълни, че всяка допълнителна мощност
превръща България в основен фактор на енергийния пазар.

Изпълнителният директор съобщи, че планират подготовката на 60-70 души от персонала на АЕЦ "Козлодуй" за управление на новите реактори в Белене, тъй като Учебно-тренировъчният център на централата е единственият в страната с лиценз за тази дейност.

Той посочи, че повторното пускане на 3 и 4 блок на атомната централа, които произвеждат евтина електроенергия и са напълно безопасни за експлоатация, биха подпомогнали изпълнението както на проекта "Белене", така и евентуалното изграждане след години на 7-ми блок в Козлодуй.

Трябва да направим така, че да обединим общественото мнение в България за необходимостта от пускането на двата реактора, каза Генов. Единствено общественото мнение и натиск могат да дадат необходимите аргументи на правителството да постави въпроса на масата на преговорите с партньорите от Европейския съюз, допълни Генов.

Иван Генов подчерта, че в момента се намираме в уникална ситуация - от една страна липсата на достатъчен ресурс да отговорим на непрекъснато растящия глад за електроенергия в страната и региона, включително и заради спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ, и от друга- орязването на квотите за отделяне на парникови газове за страната с 37 на сто.

Ако не използваме тези аргументи, ще сме свидетели на унищожаването на българската енергетика, прогнозира Генов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg