EVN Bulgaria реализира мерки за подобряване на захранването по Южното Черноморие

336
EVN Bulgaria реализира мерки за подобряване на захранването по Южното Черноморие

Подобряване сигурността и качеството на електрозахранването, както и повишаване капацитета на електропреносната мрежа в района на Южното Черноморие е един от основните аспекти в инвестиционната и ремонтна програма на ЕVN Bulgaria.

Голяма част от инвестициите на дружеството са насочени към райони със силен икономически растеж и интензивно строителство, като особено внимание в това отношение се обръща на южното черноморското крайбрежие. До 2010 г. потреблението на електроенергия в този туристически регион ще се увеличи с около 130 мегавата спрямо 2006 г.

За посрещане на силно завишената консумация на електроенергия по Черноморието от НЕК са планирани допълнителни подстанции в региона. Без тези допълнителни подстанции 110/20 киловолта, не може да бъде гарантирана сигурността на електрозахранването по черноморското крайбрежие в натоварения туристически сезон.

За да отговори на нарастващото потребление на електроенергия и като дружество, което се стреми да подобрява качеството на предоставяната услуга и да развива и инвестира в мрежата, на която е собственик, ЕVN Bulgaria планира да инсталира 2 мобилни подстанции в региона.

Стремежът на дружеството е те да бъдат пуснати в експлоатация преди началото на летния сезон, като дотогава се очаква да приключат дейностите по изготвяне на съответната документация, транспортиране от Австрия и инсталирането на съоръженията. Едната подстанция ще бъде монтирана в региона на Слънчев бряг, а другата ще подсигури допълнителни енергийни мощности в района на гр. Созопол.

Технологичното изпълнение и реализация на проекта на ЕVN Bulgaria вече е в пълен ход. Максималната мощност на всяка от подстанциите може да достигне 15 MVA.

Стойността на двете съоръжения възлиза на около 7 млн. лева.

Подобен инвестиционен проект дружеството реализира през 2006 г., когато в района на Обзор бе инсталирана първата в България мобилна подстанция, също комплектна доставка от EVN – Австрия.

ЕVN Bulgaria ще вложи общо над 22.5 млн. лева за инвестиции и ремонти в района на Южното Черноморие през 2008 г.

Дружеството работи в тясно сътрудничество с НЕК, общините и всички институции за дългосрочно осигуряване на по-добро и качествено захранване с електроенергия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg