EVN oстава единствен партньор на НЕК за Горна Арда

959
EVN oстава единствен партньор на НЕК за Горна Арда

EVN AG остава единствен партньор на „Национална електрическа компания" ЕАД в проекта за изграждане на Хидроенергиен възел „Горна Арда". Другият кандидат за дял в проекта Alpine Bau GmbH се оттегли от планираната роля на акционер в ХЕК „Горна Арда". В резултат на това Alpine Bau GmbH прехвърля всички права и задължения в проекта на EVN AG.

Очаква се EVN AG в най-скоро време да предложи на НЕК ЕАД актуализирано споразумение за сътрудничество по проекта, отразяващо новите обстоятелства.

EVN AG уверява, че промяната на дяловото участие в проекта няма да доведе до забавяне на работите. Освен това EVN AG се стреми към ускоряване на партньорството с НЕК ЕАД, за да гарантира максимално бърз старт на ХЕК „Горна Арда" и осигуряване на „зелена" енергия от водноелектрическите централи на каскадата за клиентите на компанията в региона.

EVN AG е изпратила уведомителни писма за промяната в партньорските взаимоотношения по проекта ХЕК „Горна Арда" до министър-председателя на Република България Бойко Борисов, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, до изпълнителния директор на НЕК ЕАД Красимир Първанов, до CCG Insaat Sanayi Yatirim ve Turizm A.S. („Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм А.С.), както и до Alpine Bau GmbH.

Хидроенергийна компания „Горна Арда" е създадена през 1999 г. след междуправителствена спогодба между България и Турция от НЕК ЕАД и турската „Джейлан холдинг", заменена по- късно от Джейлан груп Иншаат Санаи Ятъръм ве Туризъм А.С. Проектът на каскадата предвижда изграждането на водноелектрическа генерираща мощност до 170 MW по течението на река Арда.

На 2 септември 2009 г. Министерски съвет на България обяви решението си да рестартира проекта и да допусне като инвеститори в проекта на мястото на „Джейлан холдинг" австрийските компании EVN AG и Alpine Bau GmbH. Двете компании се договориха за откупуване на дела на турския холдинг.

ХЕК „Горна Арда" е от стратегическо значение за EVN AG и за развитието на възобновяеми енергийни източници в България . За EVN AG е от изключително значение разработването на собствени генериращи мощности, посочват от компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg