EVN предлага между 2 и 3% по-скъпа електроенергия

696
EVN предлага между 2 и 3% по-скъпа електроенергия

EVN Bulgaria внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложението за нови цени на електроенергията и топлоенергията от 1 юли 2010 г.

Средното повишение на цената на електроенергията, което дружеството, захранващо Югоизточна България, ще поиска от ДКЕВР, ще бъде между 2 и 3%.

Предложените от EVN Bulgaria нови тарифи отразяват официално обявената за 2009 г. инфлация в страната, коментират от дружеството.

Към настоящия момент обаче EVN Bulgaria не може конкретно да се ангажира какво ще е реалното поскъпване на електроенергията за крайния клиент, тъй като дружеството не е запознато с искането за корекция на цените на производителите, на Националната електрическа компания ЕАД и Електроенергийния системен оператор.

На база на предложеното от EVN Bulgaria увеличение, стойността на консумираната електроенергия за едно семейство ще се увеличи с 2.93 %, при средна консумация от 300 киловатчаса на месец, от които 200 квтч - дневна и 100 квтч - нощна електроенергия. Т.е. Вместо досегашните 46.99 лв на месец, това семейство ще трябва да плати 48.37 лева.

За петте години след приватизацията EVN Bulgaria е инвестирало общо над 600 млн. лв.

ЕВН България Топлофикация ЕАД ще поиска повишение и на цената на топлоенергията от 1 юли 2010 г. Ако бъдат одобрени новите тарифи, мегаватчас топлинна енергия за клиентите на дружеството в Пловдив и Асеновград ще струва 87.11 лв. без ДДС, което прави увеличение от 17%.

Цената е калкулирана, следвайки изискванията на ценовата регулаторна рамка и е на база прогнозна цена на природния газ 350 лв. без ДДС за 1000 куб. м.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg