Евродепутатите изготвиха годишна политическа стратегия за 2009 г.

396
Евродепутатите изготвиха годишна политическа стратегия за 2009 г.

Европейските депутати подкрепят предложенията на Комисията за намаляване на административната тежест, както се подчертава в приетата днес резолюция за годишната политическа стратегия на Комисията за 2009 г. В същото време те припомнят своята ангажираност за постигане на 25% намаляване на административната тежест към 2012 г. Резолюцията беше приета с 304 гласа "за", 240 "против" и 23 "въздържали се".

Тя изтъква значимостта на енергичното прилагане на Лисабонската стратегия, като се акцентира върху взаимната връзка между икономическото развитие, социалния прогрес и опазването на околната среда за изграждането на динамична и новаторска икономика, информират от електронния портал на ЕП.

Депутатите приветстват закъснялата подкрепа за малките и средни предприятия, полагаща основите на предстоящия Европейски акт за малките предприятия, като изискват едновременно с това установяването на финансова рамка и законодателство за тяхното подпомагане. В същото време се отправя предупреждение срещу неправилното използване на тези инструменти за затваряне на националните пазари, което ограничава европейската конкурентоспособност и избора на потребителите.

Документът изтъква "изключителното значение на запазването на стабилността на финансовите пазари и възвръщането на доверието на потребителите в контекста на настоящата финансова криза". В този контекст е необходимо ЕС да разработи надзорни мерки за увеличаване на инвеститорската прозрачност, да подобри финансовия надзор и да извърши оценка на ролята на рейтинговите агенции.

Европейският парламент приветства решителността на Комисията да продължи своята дейност в областта на финансовите услуги на дребно, тъй като интеграцията в тази област е все още минимална, като в същото време призовава ЕК "строго да следва изпълнението на Директивата за потребителските кредити".

Европейските депутати изразяват съжаление за ниската степен на приоритетност, дадена от Комисията на проблемите на културата и образованието в Годишната политическа стратегия за 2009 г. Същевременно те искат от ЕК да консолидира Европейското образователно пространство, като подобри качеството, ефективността и достъпността на системите за образование и обучение на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg