Евродепутатите възмутени от антициганските настроения

491
Евродепутатите възмутени от антициганските настроения

От 12-15 милиона роми, живеещи в Европа, около 10 милиона живеят в държавите членки на ЕС - голяма част от тях са граждани на новите държави членки. Депутатите приеха резолюция с 510 гласа "за", 36 "против" и 67 "въздържали се", с която призоваха за по-големи усилия за интегриране на ромите чрез различни мерки в областта на жилищното настаняване, здравните грижи, образование и възможности за работа.

Парламентът заклейми "напълно и безусловно всички форми на расизъм и дискриминация, пред която са изправени ромите и други, наричани "цигани". „Антициганските настроения или ромафобията все още е широко разпространени в Европа и се насърчава и използва от екстремисти, което може да завърши с расистки нападки, предизвикващи омраза речи, физически нападения, незаконно изселване и полицейски тормоз”, припомнят депутатите в резолюция относно Европейската стратегия за ромите. Положението на европейските роми е различно от това на европейските национални малцинства, което оправдава специфични мерки на европейско равнище, се казва в текста.

Депутатите приканват Комисията да извърши оценка на прилагането на тези ангажименти и на моментното положение на ромите във всички държави-членки на ЕС.

Те също така призовават Комисията "да разработи Европейска рамкова стратегия за приобщаването на ромите, насочена към последователна политика на равнище ЕС по отношение на социалното приобщаване на ромите" и "последователно да оформи един план за действие на Общността за приобщаването на ромите със задачата да предостави финансова подкрепа за реализиране на целите на Европейската рамкова стратегия за приобщаването на ромите".

Жилищно настаняване


„Условията на живот под необходимия стандарт и при недостатъчни санитарно-хигиенни условия, както и доказателствата за наличие на гета, са широко разпространени, като ромите постоянно са жертва или на принудително изселване или възпрепятствани да напуснат тези райони на живеене”. В тази връзка Парламентът приканва Комисията да подпомага програми за жилищно настаняване на ромите, включително и ромите-мигранти.

Здравни грижи


Депутатите призовават Съвета, Комисията и държавите-членки да работят за подобряване на здравословното положение на ромските общности, както и да преустановят и коригират адекватно и без отлагане систематичното изключване на определени ромски общности от системата на здравеопазването. Трябва да се избягват и тежките нарушения на човешките права в системата на здравеопазването, включително расова сегрегация в заведенията на здравеопазването и принудителната стерилизация на ромски жени.

Образование

Предвид това, че сегрегацията в образованието продължава да бъде толерирана в държавите членки на ЕС, резолюцията приканва Комисията да проучи възможностите за засилване на антидискриминационното законодателство в областта на образованието и да докладва за резултатите пред Парламента след една година.

Работа

Ромските общности като цяло са изправени пред неприемливо високи нива на безработица. За да се преодолее този проблем са необходими различни мерки, включително финансова помощ за обучение и преквалификация, мерки, насърчаващи положителни действия на трудовия пазар и строго въвеждане в действие на антидискриминационното законодателство в областта на заетостта, както и мерки за насърчаване на самонаемането на роми и малки ромски предприятия.

Също така Комисията може да разгледа възможността за схема за микрокредитиране, с цел насърчаване на създаването на малки предприятия.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg