Евроексперти запознаха кметове с въпросите по финансовото управление на общините

395
Евроексперти запознаха кметове с въпросите по финансовото управление на общините

На 14 и 15 май Дирекция "Вътрешен контрол" към Министерството на финансите, с подкрепата на СИГМА (съвместна инициатива на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) проведе семинар на тема „Финансово управление и контрол и вътрешен одит в общините". Събитието беше открито от зам.-министъра на финансите Атанас Кънчев.

Целта на семинара беше да подпомогне кметовете на общини и райони да подобрят разбирането си и да повишат познанията си за прилагането на нормативните изисквания към финансовото управление, контрол и вътрешен одит, информират от МФ.

Те бяха запознати с елементите на вътрешния контрол, ползите от неговото подобрение и ключовата роля на управлението на риска за осигуряването на ефективен контрол.

Акцент на форума беше приложението на новата концепция за контрол на средствата от бюджета на Европейския съюз и националните средства, базирана на добрите практики в публичната администрация на страните-членки на ЕС и развита в приетия през 2006 г. Закон за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

С този нормативен акт по нов начин се регламентира управленската отговорност на ръководителите на организациите от публичния сектор и всяко тяхно действие се извършва при спазване на принципите на доброто финансово управление, законосъобразност и прозрачност.

Приложението на новия модел за вътрешен контрол е предизвикателство за българската администрация, тъй като за изпълнението на изискванията му е необходимо задълбочено познаване на законодателството и методологията по финансово управление и контрол от ръководителите на организациите от публичния сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg