Еврокомисията открива процедури заради "Кремиковци"

390
Еврокомисията открива процедури заради

Европейската комисия е решила да открие процедурата заради неизпълнението на задължението за издаване на разрешителното в срока, определен от европейското законодателство - 30 октомври 2007 г. и заради замърсяването от комбината, информира БТА.

Решението за откриването на процедурата по нарушение 2008/4060 е заради оплакване на екоорганизации от България за замърсяванията, причинени от комбината, съобщи Петър Пенчев, заместник-председател на национално движение "Екогласност".

Писмото от ЕК от името на председателя на комисията е подписано от началника на отдел "Нарушения" към дирекция “Комуникация, правни въпроси и гражданска защита" към генерална дирекция "Околна среда" Хулио Гарсия Бургес. Писмото е получено от еколозите в петък.

В края на миналия месец заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев съобщи, че на 23 октомври 2008 г. изтича срокът, в който ще се реши дали да се издаде комплексно разрешително на комбината.

Еколозите поискаха незабавно затваряне на "Кремиковци" и изразиха опасения, че евентуалната препродажба на дружеството ще е поредната отсрочка на спазването на еконормите. Според еколозите социалният ефект от затварянето на комбината няма да е толкова голям заради недостига на работна ръка в строителството на територията на столицата.

Те припомниха, че по наредба 1 от 27.06.2005 г. за нормите за допустими емисии на вредни вещества, изпускани в атмосферата, се предвижда от 1 януари тази година замърсител да не може да работи с превишаване на установени норми за допустимите емисии повече от осем часа без прекъсване. Това също според тях е основание за закриването на дружеството.

Още по темата:


От БДЖ се надяват "Кремиковци" да върне дълга, признат и от двете страни


"Кремиковци" изплати 60% от дълга си към БДЖ

Кремиковци АД е погасило текущите си задължения към НЕК

Кремиковци: Не е преговаряно за затваряне на комбината

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg