Европарламентът одобри опростен режим за контрол на лица на външните ни граници

461
Европарламентът одобри опростен режим за контрол на лица на външните ни граници

Европейският парламент одобри въвеждането на опростен режим за контрол на външните граници на България, Румъния и Кипър. Тази система ще позволи едностранното признаване от България, Румъния и Кипър на визите, издадени от шенгенски държави-членки, при транзитно преминаване през техните територии.

Депутатите приеха с 558 гласа "за", 22 "против" и 19 "въздържали се" законодателен доклад от Michael Cashman (ПЕС, Великобритания) за опростен режим за контрол на лица на външните граници на страните, които станаха членки на ЕС през 2004 г. и 2007 г., но все още не са се присъединили към Шенген, а именно България, Румъния и Кипър.

Този опростен режим ще позволи едностранното признаване от страна на Кипър, България и Румъния на визите за краткосрочно или дългосрочно пребиваване и разрешения за пребиваване, издадени от шенгенски държави-членки, при транзитно преминаване през техните територии.

Следователно граждани на трети държави, които имат виза, издадена от държава-членка на Шенген, ще могат да използват същата виза за транзитно преминаване през България, Румъния и Кипър, без да трябва да кандидатстват за друга виза от тези държави.

Новите правила са временни и ще важат само до присъединяването на България, Румъния и Кипър към Шенген.

Миналата седмица Съветът на министрите прие измененията на Парламента, което означава, че няма пречки за приемане на решението на първо четене.


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg