Европейската комисия одобри препоръки по конвергентната програма на България

362
Европейската комисия одобри препоръки по конвергентната програма на България

Европейската комисия одобри днес препоръки по актуализираната конвергентна програма на България за 2008 г. Те ще бъдат внесени в Съвета на икономиката и финансите на Европейския съюз, който трябва да одобри програмата на 4 март, предаде БТА.

ЕК приканва България все така да избягва процикличност на финансовата система, за да се намали влиянието на съществуващите външни дисбаланси, заявиха много добре информирани източници от институцията.

За целта страната ни трябва да се стреми към пълно спестяване на всички излишъци в приходната част, да спазва разходните тавани, да приема и прилага политики за сдържане на инфлационния натиск, "включително чрез разумни действия в областта на заплащането в държавния сектор, което да води до умерен ръст и запазване на конкурентноспособността".

Освен това България трябва да засили ефективността на държавните разходи чрез пълно прилагане на програмното бюджетиране, подобряване на административния капацитет и чрез реформа в сектора на здравеопазването.

Конвергетните програми се отнасят за макроикономическото състояние и перспективите за икономическо развитие на страните от Европейския съюз, които не са приели еврото за национална валута. За страните, които вече са направили това, същите програми се наричат "програми за стабилност".

В представен днес от Европейската комисия материал се посочва, че прогнозата за растеж на брутния национален продукт на България през 2008 г. е 6,4 на сто, през 2009 г. - 6,8 на сто и през 2010 г. - 6,9 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg