Евросъюзът ни вини, че не полагаме много усилия за финансово образование

391
Евросъюзът ни вини, че не полагаме много усилия за финансово образование

Според Европейския съюз някои страни, сред които Гърция, България и Латвия, не полагат много или изобщо не полагат усилия за финансово образование, предаде Асошиейтед прес.

Европейците ще да пестят пари, ако могат да намерят доставчици на кредитни услуги от други страни, посочва Европейската комисия. В същото време банките трябва да предоставят добри обяснения на потребителите.

За целта ЕС иска да лансира програма за финансово ограмотяване, тъй като според Брюксел много хора не осъзнават все по-големия обем от финансови решения, които взимат. Хората, които разбират финансовите проблеми, не са така склонни да купуват продукти, от които нямат нужда или да поемат рискове, които могат да ги доведат до финансови затруднения, изтъква ЕК.

Затова Брюксел смята, че образованието може да помогне за предотвратяване на кризи като тази на американските ипотечни пазари през лятото, с техните отражения върху световните пазари.

В публикувана днес "бяла книга" Брюксел обявява поредица нови анализи и консултации от 2008 година нататък в три приоритетни посоки: увеличаване отговорността на заемодателите, подобряване на информацията за потребителите за улесняване на сравнението, както и евентуално хармонизиране на правилата за предсрочно погасяване на кредитите.

Последната точка е политически деликатна, но Брюксел смята, че в момента различните национални регламенти са една от основните пречки за трансграничните отношения.

Брюксел заявява, че следи ефекта от кредитната криза в САЩ, "за да реагира, ако е необходимо, с допълнителни действия".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg