Евростат: България остава с най-ниски БВП и покупателна способност в ЕС

1328
Евростат: България остава с най-ниски БВП и покупателна способност в ЕС

© Unsplash

През 2022 г. България остава страната с най-нисък Брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандарти на покупателната способност, показват новите експресни оценки на Евростат.

Данните показват съществени различия между членовете на ЕС по отношение на БВП на глава от населението, показателят, използван за измерване на икономическата активност.

През 2022 г. Люксембург и Ирландия отбелязват най-високите равнища на БВП на глава от населението (съответно 161% и 134% над средното за ЕС).  Те са следвани от Дания (36% над средното за ЕС), Нидерландия (30%), Австрия (25%), Белгия (21%), Швеция (19%) и Германия (17%).


В дъното на класацията с най-нисък БВП на глава от населението са България (41% под средното за ЕС), Словакия (33%) и Гърция (32%).

Високият БВП на глава от населението в Люксембург се дължи отчасти на големия дял на трансграничните работници в общата заетост в страната. Въпреки че допринасят за БВП, те не се вземат предвид като част от местното население, което се използва за изчисляване на БВП на глава от населението, се уточнява в бележките към изследването.

Високото равнище на БВП на глава от населението в Ирландия може отчасти да се обясни с наличието на големи мултинационални компании, притежаващи интелектуална собственост. Свързаното с тези активи поръчково производство допринася за БВП, докато голяма част от доходите, получени от него, се връщат на крайните собственици на дружествата, които са със седалища в чужбина.

Представените данни са от експресни оценки за 2022 г. Преразгледаните оценки ще бъдат публикувани през юни 2023 г., уточнява Евростат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg