Евростат даде оценка 5 на НСИ

600
Евростат даде оценка 5 на НСИ

Генералният директор на Евростат Валтер Радемахер заяви, че е убеден, че българската статистика е независима. Ако не бяхме убедени, щяхме да предприемем съответните мерки срещу българското правителството, допълни Радемахер на пресконференция в рамките на конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС.

Българската статистика произвежда солидни и надеждни данни, заяви генералният директор на Евростат. Той постави на българската статистика оценка пет по шестобалната система, с аргумента, че не поставя максималната, защото винаги трябва да се остави пространство за усъвършенстване.

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева прие тази оценка и отбеляза, че в посока усъвършенстване на НСИ е необходимо да се подобри методологията и да има повече информация за сектора на услугите, които през последните години все повече се развиват за сметка на дела на индустрията.

На 22 октомври ще бъде публикувана информацията на Евростат с данните за 2009 г. за дълга и дефицита според дефиницията от Маастрихт. Когато погледнете информация, веднага може да се ориентирате, че ако има съмнения, независимо за коя страна от ЕС, то това ще бъде маркирано със забележка за резерви, което означава, че ние не сме приели нещо за абсолютна истина или чиста монета, както видяхте в случая с Гърция, каза Радемахер. Той заяви, че никъде другаде по света данните за дълга и дефицита не се контролират толкова строго, колкото в Евростат.

Бюджетът на НСИ за тази година е намален с 20 процента, същото е и за следващата година, съобщи Мариана Коцева. Задачата е с една пета по-малко пари да произведем същото количество информация, допълни тя.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg