Евростат: Все повече българи трудно свързват двата края

791
Евростат: Все повече българи трудно свързват двата края

© Getty Images

Ново изследване на европейската статистическа служба Евростат показва, че животът на българите е станал по-тежък през второто тримесечие на 2022 г. То проследява въздействието на пандемията от коронавирус върху условията на живот в 11 страни членки. Един от изводите е, че все повече граждани на ЕС все по-трудно са свързвали двата края в сравнение с предходните тримесечия като отражение на растящите цени от началото на годината.

Данните за периода април-юни 2022 г. показват, че в България най-малко хора са посрещнали разходите си без да изпитват затруднения. Едва 3,6% от сънародниците ни са изразили подобно мнение. На другия край на скалата са финландците. 40,5% от тях лесно свързват двата края.

Евростат отчита, че все по-малко хора в девет европейски страни споделят, че лесно или много лесно покриват разходите си. Техният дял е намалял през второто тримесечие, като изключение правят три държави - Италия, Словения и Австрия.


От друга страна делът на хората, които трудно свързват двата края, се е увеличил във всички страни, обхванати от проучването, с изключение на Словения и Финландия.

Отново през второто тримесечие, на тримесечна основа, най-голямо увеличение на този дял е регистрирано във Франция и Австрия.

2023: Бизнесът в Европа очаква нещата да се влошат, преди да се подобрятБизнес доверието в Европа е на историческо дъно за 2023 г.

Делът на населението, което трудно е свързвало двата края, варира сред страните: от 11% във Финландия до 39,8% в България.

Данните показват също така, че поне всеки пети изпитва финансови трудности да се издържа в България, Словакия, Италия и Франция.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg