Еврозоната не е мираж, каза заместник-министърът на финансите

1284
Еврозоната не е мираж, каза заместник-министърът на финансите

© Getty Images

„Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да остане мираж“, заяви заместник-министърът на финансите Методи Методиев в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Повод за това е изявлението на министъра на финансите Росица Велкова от вчера, че България ще отложи целевата си дата за влизане в еврозоната. 
 
По думите на Методиев България трябва да изпълни реформите, които е поела като ангажимент и които бяха внесени в Народното събрание като законопроекти. Трябва да има и по-устойчива тенденция на намаляване на инфлацията с оглед достигането на инфлационните критерии за влизане в еврозоната. 
 
Приемането на еврото в България се отлага с 1 годинаКонвергентен доклад ще бъде договорен след като страната ни изпълни критериите от Маахстрихт и бъдат приети четирите закона, свързани с членството, един от които е този за БНБ

„Правителството досега е извършило много техническа и политическа работа, но ние не отговаряме на тези два критерия. Народното събрание, с действията, които предприе по отношение на законодателната програма в последния месец на своето съществуване, самото то бламира своето решение за еврозоната от 27 октомври 2022 г.“, каза Методиев.
 
Служебното правителство ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, това е и уговорката с нашите европейски партньори от ЕК и ЕЦБ, каза още Методиев. Той допълни, че в момента, в който имаме ясен хоризонт за устойчив тренд на намаляване на инфлацията, страната ни ще подаде искане за конвергентен доклад и оценка. 
 
Според заместник-министъра на финансите следващата целева дата за влизане в еврозоната е свързана с изпълнението на реформите и с устойчивия тренд на инфлацията.
 
„Надявам се следващият парламент да има тази евроатлантическа устойчивост, за да се приемат необходимите закони. Проблемът при предходния парламент, по отношение на промените в законите за еврозоната, ще стои и пред следващия, защото правителство е решено да внесе същите законодателни предложения, които не бяха приети. Затова политическият елит трябва да има ясната представа накъде и с какви темпове иска да върви България по пътя на своята икономическа и политическа интеграция“, заяви Методиев. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg