Еврозоната потъва, България-не

1369
Еврозоната потъва, България-не

Международният валутен фонд (МВФ) очаква запазването на относително стабилен икономически растеж в България.

Фондът прогнозира ръст на българската икономика от 2.5% през 2011 година и 3% през 2012 година.

Според него развиващите се икономики от Централна и Източна Европа ще постигнат растеж от 4.3% през тази година. Той обаче ще намалее до 2.7% през 2012 г., допълва фондът.

"Извън еврозоната много икономики от Централна и Източна Европа се възползват от доста силния скок след дълбоката рецесия", подчертава МВФ. Но проблемите в еврозоната може да помрачат тази перспектива, предупреждава фондът.

"Въпреки че пряката финансова зависимост на икономиките от Централна и Източна Европа от еврото е ограничена, задълбочаване на трудностите с дълга и финансите в еврозоната ще се отразят на растежа на развиващите се страни в Европа, като се имат предвид тесните финансови и икономически връзки", отбелязва фондът, съобщи Нова телевизия.

Международният валутен фонд намали прогнозата си за икономическия ръст на Еврозоната до 1.6% през 2011 година и 1.1% през 2012 година, предаде бТВ по информация на АФП.

През месец юни прогнозите на фонда бяха за растеж от 2% през 2011 година и 1.7% през 2012 година. В доклад на МВФ се отбелязва, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде готова в случай на нужда да намали лихвеното ниво.

В доклада се посочва още, че Европейската централна банка трябва да продължи извънредните действия по покупка на държавни облигации на слабите страни в Еврозоната докато не бъдат приложени мерките за разрешаване на дълговата криза, съгласувани през юли.

От МВФ отбелязват, че „заразяването" на още страни с дълговата криза заплашва глобалната финансова стабилност.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg