Еврозоната потъва, България-не

1416
Еврозоната потъва, България-не

Международният валутен фонд (МВФ) очаква запазването на относително стабилен икономически растеж в България.

Фондът прогнозира ръст на българската икономика от 2.5% през 2011 година и 3% през 2012 година.

Според него развиващите се икономики от Централна и Източна Европа ще постигнат растеж от 4.3% през тази година. Той обаче ще намалее до 2.7% през 2012 г., допълва фондът.

"Извън еврозоната много икономики от Централна и Източна Европа се възползват от доста силния скок след дълбоката рецесия", подчертава МВФ. Но проблемите в еврозоната може да помрачат тази перспектива, предупреждава фондът.

"Въпреки че пряката финансова зависимост на икономиките от Централна и Източна Европа от еврото е ограничена, задълбочаване на трудностите с дълга и финансите в еврозоната ще се отразят на растежа на развиващите се страни в Европа, като се имат предвид тесните финансови и икономически връзки", отбелязва фондът, съобщи Нова телевизия.

Международният валутен фонд намали прогнозата си за икономическия ръст на Еврозоната до 1.6% през 2011 година и 1.1% през 2012 година, предаде бТВ по информация на АФП.

През месец юни прогнозите на фонда бяха за растеж от 2% през 2011 година и 1.7% през 2012 година. В доклад на МВФ се отбелязва, че Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъде готова в случай на нужда да намали лихвеното ниво.

В доклада се посочва още, че Европейската централна банка трябва да продължи извънредните действия по покупка на държавни облигации на слабите страни в Еврозоната докато не бъдат приложени мерките за разрешаване на дълговата криза, съгласувани през юли.

От МВФ отбелязват, че „заразяването" на още страни с дълговата криза заплашва глобалната финансова стабилност.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас