Ежегодно информираме ЕК за потреблението на биогорива, реши правителството

305
Ежегодно информираме ЕК за потреблението на биогорива, реши правителството

Страната ни ежегодно ще предоставя на Европейската комисия доклад за изпълнението на националните индикативни цели за насърчаване потреблението на биогорива, предвиждат измененията в Наредбата за съдържанието, структурата, условията и реда за предоставяне на информация, предвидена в правото на Европейските общности в областта на енергетиката и на институции на ЕО.

На 9 март м. г. Европейският съюз реши до 2020 г. от възобновяеми източници да бъде 20 на сто от енергията на Общността, а минималният дял на биогоривата да е 10% от общото потребление на бензин и дизел от превозните средства. На 15 ноември 2007 г. правителството прие Национална дългосрочна програма за насърчаване потреблението на биогорива в транспортния сектор. Тя предвижда до 2020 г. биогоривата да достигнат 10% от общото потребление в транспорта, информират от пресцентъра на правителството.

В доклада ще се посочват предприетите мерки за насърчаване потреблението на биогорива и други възобновяеми суровини, които да заменят дизела и бензина за превозните средства; националните ресурси, които са отделени за производството на биомаса за енергийни цели, различни от транспорта; общите продажби на гориво за транспорт и дяловете на биогоривата в чист или смесен вид и на други възобновяеми горива, които са пуснати на пазара през предходната година и т. н.

На ЕК ще бъде предоставяна информация и за националните планове за действие по енергийна ефективност в съответствие с Директива 2006/32, която е свързана с ефективността при крайното потребление на енергия и осъществяване на енергийните услуги.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg